Warme acquisitie

Acquisitie kun je splitsen in 2 verschillende vormen koude acquisitie en warme acquisitie.

Warme acquisitie uitleg

Warme acquisitie is eigenlijk niks anders dan het aanbieden van producten of diensten aan je bestaande klantenbestand. Het is makkelijker dan koude acquisitie, omdat je elkaar al kent en vaak precies weet waar de behoefte ligt. Daarnaast is er al een vertrouwensband en een gun-factor. Tenminste, als de klanten tevreden is over eerder geleverde producten of diensten. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een bedrijf dat advertenties verkoopt in blad dat ieder kwartaal uitkomt. Je kunt dan een adverteerder die vorig kwartaal een uiting heeft gekocht, opnieuw bellen voor de nieuwe uitgave. Dat is warme acquisitie.

Voor- en nadelen van warme acquisitie

Als ze mogen kiezen zullen verkopers of ondernemers vaak als eerste gaan voor warme acquisitie. Deals worden relatief snel gesloten en de opvolging en samenwerking verloopt vaak soepel, omdat je elkaar al kent. Belangrijk is dan wel dat je de relatie al die tijd goed warm hebt gehouden. Hoe langer en beter je elkaar kent, hoe minder communicatie er nodig is.

Een acquisitiegesprek met een warme klant kun je vaak gewoon tussendoor voeren en vergt meestal weinig voorbereiding. Het maken van een offerte is dan vaak ook een koud kunstje.

Eigenlijk zitten er maar 2 belangrijke nadelen aan warme acquisitie. Als je er teveel mee bezig bent, dan verlies je de focus op het aanbrengen van nieuwe klanten d.m.v. koude acquisitie. Dit kan funest zijn voor de continuïteit, want hoe dan ook; vroeg of laat heb je echt nieuwe klanten nodig. Daarnaast kost het veel tijd en energie om al die relaties warm te houden. Soms zie je dat er bij bedrijven een aparte relatiebeheerder wordt aangenomen om de relaties warm te houden, zodat de verkoper zich kan richten op de acquisitie.