De interne verkoper

Binnen alle organisaties en bedrijven heb je ze. Ze hebben het vaak beter voor elkaar dan jij, terwijl jij de ware salestopper bent. Ondanks het feit dat je al jaren meer omzet schrijft, harder werkt en beter kunt inschatten wat je gaat verkopen, is er altijd de “interne verkoper”, die de schaapjes op het droge heeft. Hoe komt dat en hoe herken je interne verkopers?

Binnen iedere organisatie heb je een bepaalde cultuur en bij iedere organisatiecultuur hoort een eigen type kleding, gedrag en een bepaald normen en waardenpatroon. De interne verkoper beantwoordt aan vele van deze vaak ongeschreven regels en kan zichzelf daarmee goed verkopen.

Doorgaans wil een leidinggevende of manager graag horen dat zijn bijdrage leidt tot betere resultaten. Als interne verkoper ga je in deze voor de volledige bijval. Je presenteert elke dag halve waarheden als harde feiten, die enkel onderschrijven dat de visie van jouw leidinggevende de omzet blijvend verhoogt of op z’n minst de inzet.

Wanneer je een prestatie levert, zorg je dat je daar nog weken aan refereert in vergaderingen en stel je die als voorbeeld naar je collega’s. Je biedt aan dat ze ten allen tijde van jouw kennis gebruik kunnen maken, zodat ook zij zulke prestaties kunnen leveren. Tot zover iets over de onvermoeibare tactieken van de interne verkopers.

Maar waarom zou jij als salestopper dan geen interne verkoper worden? Het loont beter toch? Bezint eer ge begint en stel jezelf de volgende vragen. Kun jij die energie opbrengen? Kom je dan nog geloofwaardig over? Is het een kleine aanpassing om aan de ongeschreven wetten van jouw organisatie of bedrijf te voldoen? Zo ja, dan kun je het zondermeer proberen.

Echter, maar al te vaak blijkt dat het salestoppers minder moeite kost iets aan wie dan ook te verkopen als ze achter hun product kunnen staan. Jezelf verkopen herhaal dat eens vijf keer en wat voel je dan? Wanneer het moeilijk wordt achter jezelf te blijven staan, draait alles in de soep. Je verkoopt minder, je collega’s haten je en je baas lacht je uit…

Interne verkoop, een vak apart!

Verkoop jij jezelf intern of ga je gewoon je eigen gang?

Foto via: Flickr

Klaas Jan Woudman

Klaas Jan Woudman heeft een salesachtergrond en richt zich tegenwoordig als adviseur vooral op marktonderzoek en business intelligence .Klaas Jan is aanspreekpunt voor alle partijen die samen willen werken met Acquisitie.org.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.