Pas op als de baas gaapt

Lichaamstaal laat zien hoe een (werk) relatie ervoor staat. Neem bijvoorbeeld het spiegelen. Van nature spelen we de non verbale communicatie na van de persoon met wie we op dat moment een gesprek of oogcontact hebben. Daarnaast is de mate waarin we ons spiegelen, sterk afhankelijk van de mate van empathie die we voor deze persoon hebben en onze relatie met die persoon. Hoe meer empathie, bewondering of liefde we hebben voor iemand waar we interactie mee hebben, hoe meer we geneigd zijn om te spiegelen.

Onlangs is er een onderzoek geweest naar de besmettelijkheid  van gapen. Iedereen kent het wel: die onafwendbare drang om te gaan gapen, wanneer je iemand anders dat ook ziet doen. Net als bij ander spiegel gedrag, bleek ook uit dit onderzoek, dat mensen die het vaakst geneigd zijn om mee te gapen ook meestal de personen zijn met het meeste empathisch vermogen. (Ze zijn meer geïnteresseerd de emotionele staat van anderen en begrijpen dat vaak ook beter.) Tevens bleek uit dit onderzoek dat de besmettelijkheid van gapen groter is, tussen mensen die een emotionele band hebben.

Dus kijkt de volgende keer dat je gaapt eens even goed rond op de werkvloer en kijk wie er daarna hetzelfde doet. En als de baas gaapt, dan doe jij natuurlijk keihard mee!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.