Heb jij last van zuigende collega’s?

Maak je geen zorgen… Ondanks de titel wordt dit een keurig artikel!

Welke verkopers gaan er met elkaar om?

Als jij in een doorsnee bedrijf werkt, dan is de kans groot, dat de nieuwe en gemiddelde verkopers met elkaar optrekken. De toppers lunchen vooral met elkaar en waarschijnlijk zitten er nog ergens 1 of 2 aanstormende talenten in een hoekje, die vooral met zichzelf bezig zijn.

Waarom houden die toppers zich niet bezig met de gemiddelde acquisiteurs en de nieuwelingen? Zijn ze te arrogant en voelen ze zich beter dan de rest?

Ja, voor sommigen zal dat zeker gelden, maar voor het merendeel is het juist helemaal geen arrogantie, dat ze niet optrekken met collega’s die minder presteren. Zij weten namelijk van zichzelf dat ze zaken net even wat anders aanpakken. Anders in de manier waarop ze dingen doen, maar ook waarom ze dingen doen.

Vaak werken de toppers in een salesorganisatie niet alleen met meer klanten dan de gemiddelde en lager scorende verkopers, maar ook met actievere klanten. Zij genereren hun omzet niet op dezelfde manier als hun minder presterende collega’s en hebben vaak ook hele andere relaties met hun prospect en klanten.

En de allerbelangrijkste: Toppers hebben vaak een totaal andere houding en andere vragen, die hun bezig houden dan de gemiddelde verkoper.

Gezellig samen lunchen en klagen

Wat gebeurt er wanneer gemiddelde en nieuwe verkopers met elkaar omgaan of samen gaan lunchen? Natuurlijk zullen ze het even hebben over wie wat doet, om nieuwe klanten binnen te halen. Misschien bespreken ze zelfs nog een moeilijke klantcase met elkaar.

Maar… ze zullen vooral klagen! Middelmatige verkopers zijn namelijk de ultieme klagers, over van alles en nog wat. Het bedrijf doet dit niet, het bedrijf doet dat niet. De salesmanager is een prutser. De targets zijn te hoog. De leads zijn kut. We zijn te duur. De concurrent heeft wél een leuke actie deze maand. Het product werkt niet en alle andere excuses die je kunt verzinnen waarom je geen deals sluit.

Dit soort gesprekken zuigt niet alleen je energie op, maar ook je kansen op succes. En dat is precies de bedoeling van deze succeszuigers, want stel je eens voor dat jij ineens wel deals gaat sluiten en de rest van je klaagclubje niet. Tja, dan blijken al die excuses opeens bullshit…

Wat doen de topverkopers?

Even eerlijk; die zullen het waarschijnlijk ook wel hebben over de concurrentie of hun salesmanager, maar hun focus zal vooral liggen op hoe je proactief om kunt gaan bepaalde problemen en hoe je ervoor kunt zorgen, dat de die problemen zo min mogelijk impact hebben.

Het zal vooral gaan over zaken, die zorgen voor meer omzet, het halen van targets (Lees: hogere bonussen en meer geld). Zij hebben geen zin in gezeik, negativiteit en bruine aura’s.

“Topverkopers focussen op succes….
De middelmatigheid en alles wat daaronder hangt, focust zich op excuses voor hun prestaties.”

Als jij een nieuwe of middelmatige verkoper bent, zorg er dan voor dat je de collega’s waar je wat van kunt leren om je heen verzamelt. Topverkopers kunnen jou leren hoe jij een topverkoper wordt. Prutsers kunnen je alleen leren hoe je moet prutsen.