Sales

Sales is binnen organisaties vaak een vies woord. Men associeert het met babbelzieke jongens en meisjes, die slijmerig en temend hun middelmatige producten als derde wereldwonderen aan je presenteren. Ze lachen altijd net iets te hard om je grapjes en kunnen zich alles wat je zegt helemaal voorstellen, want alle ervaringen die jij noemt, hebben zij ook gehad. Bah bah bah! Een ellendig volkje, die verkopers.

Toch heb je vaak binnen je eigen organisatie iemand nodig, die jouw diensten of producten intern of bij anderen voor het voetlicht kan brengen en er zo voor kan zorgen dat er genoeg werk blijft. Want je dienst kan briljant zijn, je product onovertroffen, als niemand weet dat het er is, dan gebeurt er helemaal niets.

Dat kan dan wel zo zijn, maar producenten kunnen de wereld toch even goed middels reclame en goede (internet) marketing laten weten wat ze kunnen of maken? Het blijkt dat geïnteresseerden vervolgens gaan bellen met vragen en polshoogte willen nemen. Kom je weer uit op die verkoper. Het kan ook zo zijn dat de bedenker of maker of degene die de dienst levert, prima zelf één en ander kan toe lichten. Als je veel geluk hebt, is dat zo. Vaker zien we deze mensen juist zichzelf enorm naar beneden halen, wanneer ze hun eigen dienst of product mogen aanprijzen… want dat is letterlijk wat ze gaan doen aanprijzen en gedrag vertonen zoals men denkt dat het bij  verkopen hoort.

Goede verkopers

Vraag een atheïst eens uit te leggen wat of wie God is. En je komt erachter dat juist hij enkel in clichés over dit onderwerp kan denken en spreken. Vraag een groep gelovigen en je krijgt allemaal verschillende en persoonlijke verhandelingen over hun godsbeeld. Goede verkopers kun je vergelijken met gelovigen. Een goede verkoper heeft zijn vak namelijk zo persoonlijk gemaakt dat je bij zo iemand geen verschil meer merkt in persoonlijke of zakelijke gesprekken. Doordat hij gelooft in het product dat hij verkoopt of de dienst die hij aanbiedt, kost het hem geen enkele moeite oprecht over te komen. Bedenk wel dat aan het persoonlijk maken en het geloven nadelen kleven.

Verkopers kunnen zich niet per definitie meer bij alles aansluiten wat je zegt, ook kunnen ze beledigd raken als je minzaam over hun dienst of product spreekt. Ze geloven immers in hetgeen ze aanbieden. Deze verkopers gaan niet per definitie zeggen wat je wilt horen en redeneren hardop. Ze kunnen zelfs moeite krijgen met de dienst of het product dat ze aanbieden, omdat ze er eerst zelf in moeten geloven.

Gewoon een mens

In wezen is een goede verkoper gewoon een mens, die de kunst van het werkelijk communiceren machtig is. Wanneer uw organisatie zich daarvan bewust is, valt er veel te verdienen en kunnen er sterke teams opstaan in deze minder voorspoedige tijden.

 

Klaas Jan Woudman

Klaas Jan Woudman heeft een salesachtergrond en richt zich tegenwoordig als adviseur vooral op marktonderzoek en business intelligence .Klaas Jan is aanspreekpunt voor alle partijen die samen willen werken met Acquisitie.org.