Acquisitiefraude

Over acquisitiefraude krijgen we de laatste tijd steeds meer vragen, opmerkingen en klachten binnen. Hoogste tijd om wat aandacht aan dit onderwerp te schenken.

We kennen de verhalen van beloften die niet waar gemaakt worden en spookfacturen inmiddels maar al te goed. Je hoeft er niet eens de dupe van geweest te zijn, voordat je weet dat er partijen zijn die zich bezig houden met telefonische oplichting.

Kom ik gelijk tot mijn definitie van Acquisitiefraude zoals die bekent is bij de meeste mensen: Acquisitiefraude = telefonische oplichting.

Mijns inziens vindt er acquisitiefraude op verschillende niveaus plaats en niet enkel door telefonische oplichting.

Definitie van Acquisitie

Laten we eerst de definitie/betekenis van acquisitie er nog eens bijpakken:

‘Een poging om iemand iets te laten kopen of doen. Het verwerven of verkrijgen van nieuwe opdrachten.’

Definitie van Fraude

Laten we vervolgens kijken wat er verstaan wordt onder fraude: ‘Het misleiden, bedriegen of schenden van vertrouwen met als doel een oneerlijk of onrechtvaardig voordeel of materialistische winst te verkrijgen.’

Wanneer we deze definities bekijken en op ons in laten werken wordt er nogal wat acquisitiefraude gepleegd volgens de misdeelde burger.

Feitelijk is acquisitiefraude enkel vast te stellen door er onrechtmatige contracten, spooknota’s etc. bij te pakken. Toch wordt er op dagelijkse basis veel meer en veel subtieler fraude gepleegd.

Voorbeelden van acquisitiefraude

Hieronder een aantal voorbeelden van acquisitiefraude. Lees en stel voor jezelf vast; vind jij dit frauduleus gedrag of niet? Je zal al snel merken, wanneer je deze zaken subjectief benadert er veel verschil in interpretatie is en genoeg stof tot discussie en daar houden we bij Acquisitie.org wel van.

Acquisitiefraude Voorbeeld 1:

Rond etenstijd belt er iemand aan die jou postkaarten wil verkopen a € 6,- die ten goede komt aan de hongerlijdende kinderen ergens in Afrika. Je geeft aan dat je geen kaarten wilt en de desbetreffend persoon vermeldt met gespeelde verbazing: ‘Maar doet u dat dan niets als u die beelden ziet van die hongerlijdende kinderen?’ Op zo’n moment zou je moeten vragen staat u hier aan mijn deur voor die kinderen of krijgt u er een vergoeding voor om deze kaarten te verkopen? Meestal verdient men er zelf aan. Is deze manier van verkopen (iemand op zijn schuldgevoel aanspreken) acquisitiefraude?

Acquisitiefraude Voorbeeld 2:

Bij Fitnesscentrum De Gezonde Stad ben je naar binnen gelokt, vanwege je zichtbare buikje en de gerichte opmerkingen van de jongeman, die je op straat aansprak. Ze hebben een topdeal voor je: Gelijk beginnen en de eerste 3 maanden gratis! Later blijkt dat je de drie maanden gratis nooit gekregen hebt, omdat je na een jaar je abonnement op hebt gezegd. Stond in de kleine lettertjes. Dan had u maar beter moeten lezen! Is voorgenoemde acquisitiefraude?

Acquisitiefraude Voorbeeld 3:

Je reageert op een advertentie in de krant, waarin je wordt beloofd dat je met thuiswerken makkelijk € 2500,- per maand kunt verdienen. Al snel ontvang je een makkelijk geschreven verhaal, waarin je wordt duidelijk gemaakt dat enkel adressen uit bestanden hoeft te knippen en in een softwareprogramma hoeft te plakken. Je kunt aangeven hoeveel je per maand wil verdienen en je hoeft enkel te tekenen om aan de slag te kunnen. De € 2500 per maand blijkt met werkweken van 70 uur haalbaar, mits je stevig doorwerkt. Heeft deze opdrachtgever acquisitiefraude gepleegd?

Tot slot

Zo maar 3 voorbeelden uit het leven gegrepen en dagelijks terug te vinden in onze maatschappij. Wat je ook vindt van bovengenoemde voorbeelden van acquisitiefraude en wat je er ook aan doet qua regelgeving. Zolang er handel is waar mensen bij betrokken zijn, zullen ze de grenzen opzoeken voor meer klanten, meer orders en meer omzet.

Daarom zegt Acquisitie.org in deze: ‘Zoek de confrontatie, ga in gesprek en bepaal voortdurend je normen en waarden als acquisiteur en als klant. Hoe wil jij dat er met jou omgegaan wordt en ga jij dan ook zo om met anderen?

Klaas Jan Woudman

Klaas Jan Woudman heeft een salesachtergrond en richt zich tegenwoordig als adviseur vooral op marktonderzoek en business intelligence .Klaas Jan is aanspreekpunt voor alle partijen die samen willen werken met Acquisitie.org.

2 gedachten over “Acquisitiefraude

  • 19 maart, 2013 om 16:03
    Permalink

    Margit te Nijenhuis • Ik raad altijd de site : http://www.fraudemeldpunt.nl aan, daar staan veelal alle malafide bureaus en tips hoe te voorkomen. Daarnaast moet een acquisitie bureau, bij verschil, altijd bewijzen dat er een overeenkomst bestaat; vraag dus om de overeenkomst, doe dit aangetekend of per mail! Dan nog een tip mbt adverteren in dagbladen en vaktijdschriften: VRAAG of ze ingeschreven staan in HOI (www.hoi-online.nl), daar staan de werkelijke oplage van dagbladen en vaktijdschriften.

  • 5 mei, 2013 om 06:05
    Permalink

    Het is dus van belang om een weloverwogen keuze te maken voor de best passende betaalmethoden in een webshop. Vragen die hierbij cruciaal zijn: welke methode past het beste bij het aangeboden product en wat sluit aan bij de betaalbehoefte van de klant? Het is belangrijk om inzicht te hebben in de (lokale/internationale) markt waarop de online business is gericht en in de potentiële klant en zijn/haar koopgedrag. Daarnaast is het goed om te weten welke online betaalmethode past bij welke markt en welke consument. In dit artikel, het vervolg op mijn eerdere artikel ‘ Online betalen: hoe regel je het beheer ‘, wordt daarom inzicht gegeven in het wat en hoe van de populairste online betaalmethodes in Nederland.

Reacties zijn gesloten.