Stoere acquisitiemannen

Acquisitie en sales in het algemeen staan bekend om hun “stoere mannen” bedrijfscultuur. Dit is niet alleen iets van vroeger, maar bestaat nog steeds. Het werkt als volgt: Je krijgt je target en en je gaat het halen. Punt.

In de “stoere mannen” bedrijfscultuur is geen ruimte voor discussie over de haalbaarheid van verkooptargets of over hoe deze tot stand zijn gekomen. Deze bedrijfscultuur staat niet open voor invloeden van buitenaf, zoals bijvoorbeeld de marktomstandigheden.

Als je een een échte verkoper bent (lees: stoere man), dan haal je je targets en zo niet, dan vinden we wel iemand anders die het wel kan! De “stoere mannen” cultuur verheerlijkt verkopers die hun targets halen, ongeacht de manier waarop ze dat doen.

Onder het tapijt

Het probleem met de “stoere mannen” cultuur is dat veel belangrijke bedrijfsinformatie het management niet bereikt. Feedback van klanten wordt onder het tapijt geveegd, uit angst om zwak over te komen. Zaken die het product of de dienst zouden kunnen verbeteren worden niet gedeeld, want een “stoere man” verkoopt het toch wel…

De gevolgen van een concurrerend product dat op de markt verschijnt worden weggewuifd, want een “stoere man” heeft natuurlijk schijt aan concurrentie. Een ontevreden kant… Who cares, hij heeft al betaald toch?

De “stoere mannen” cultuur is agressief en er is veel rivaliteit. Het is lang niet altijd leuk om er in  te werken. De nadruk ligt niet op de klant, het product of de dienst, maar op zoveel mogelijk scoren.

Zoals eerder gezegd is de “stoere mannen” cultuur een beetje ouderwets, maar ondanks dat deze bedrijfscultuur langzaam uitsterft zijn er nog steeds bedrijven, waar het doodnormaal is om op deze manier te werken.

Het zwarte gat

De “stoere mannen” cultuur creëert een groot zwart gat, met daarin een hoop ontevreden klanten, onstabiele verkoopcijfers en een hoog verloop van personeel. Zaken die in de huidige economische omstandigheden natuurlijk dodelijk zijn.

Vroeger, toen het lastiger was om aan informatie te komen, werkte de “stoere mannen” cultuur tot op zekere hoogte nog wel. Zij die controle hadden over informatie, hadden het voordeel. Vandaag de dag is informatie echter gemeengoed en delen we alles d.m.v. Social Media, reviewsites, blogs etc. Hierdoor kunnen bedrijven zich het zwarte gat van een “stoere mannen” cultuur gewoon niet meer veroorloven.

Het gezegde: “Wie niet sterk (stoer) is, moet slim zijn” is hier wel van toepassing. Hoogste tijd dus voor een “slimme mannen” bedrijfscultuur.

Hoeveel van de “stoere mannen” cultuur is er in jouw bedrijf nog over?

Een gedachte over “Stoere acquisitiemannen

  • 11 juni, 2013 om 23:05
    Permalink

    Jezus wat lollig filmpje ik wou dat ik zulke collegas had

Reacties zijn gesloten.