Lekker in het midden van de kudde

Er is veel eer te behalen wanneer je iets als eerste doet. De eerste zijn die een berg beklimt, de eerste die succesvol een nieuwe medische ingreep voltooit, de eerste die een nieuwe diersoort ontdekt. De eerste zijn met iets, levert vaak roem, erkenning of rijkdom op, maar er zijn ook risico’s.

Het is veel veiliger om te wachten tot anderen de leiding nemen. De eerste zijn, kan vervelende bijwerkingen hebben. Je kunt uitgelachen worden, je baan of je reputatie op het spel zetten, waardoor je zelfvertrouwen een flinke deuk op kan lopen.

Waarom zou jij je kop boven het maaiveld uitsteken?

Bedrijven zitten vol met mensen die risico’s vermijden. Risico’s zijn slecht. Niet opvallen is goed. Waarom zou jij je kop boven het maaiveld uitsteken? Midden in de kudde is het veel veiliger. Het midden van de kudde is voor de meeste mensen prima.

Maar voor ondernemers, waarvan de beslissingen die ze nemen over het beleid en de strategie, bepalen of hun bedrijf overleefd of niet en voor mensen die echt het verschil willen en moeten maken, voor die mensen maakt het wel degelijk uit of je een leider of een volger bent.

Aanmoedigen anders te zijn

Je zult je concurrenten nooit te slim af zijn als je dezelfde technieken en strategieën hanteert als zij. Voor managers, teamleiders en zelfs verkopers geldt hetzelfde. Je zult nooit promotie maken of erkenning krijgen, wanneer je niet iets spectaculairs doet, waardoor je eruit springt en wat jou uniek maakt.

Moedig jij je werknemers of team aan om anders te zijn, anders te doen en anders te denken? Word jij aangemoedigd om anders te denken of te doen?

Klanten in het midden van de kudde

Ook je klanten en prospects hebben aanmoediging nodig tijdens je acquisitie. Ook zij vinden het over het algemeen heel prettig in het midden van de kudde en die kudde draait op status quo. Alles lekker laten zoals het is, dat is wel zo veilig. Dit is voor jou als ondernemer of verkoper natuurlijk een probleem.

Waarom zouden je klanten hun nek uitsteken? Wat is hun motivatie om verantwoordelijkheid te nemen? Waarom zouden ze geen genoegen nemen met middelmatigheid?

Als jij een ondernemer bent of een verkoper die zich bezighoudt met acquisitie, dan is het te hopen dat je goed bent in het beantwoorden van deze vragen. Als dat zo is, dan ben je zelf al uit de kudde gestapt. Je hebt gezocht naar nieuwe en betere manieren om het spel te spelen. Je hebt risico genomen door uit je comfort zone te stappen. Je hebt besloten dat het hoog tijd is om iets anders te proberen en dat is wat jou anders maakt.

Eén gedachte over “Lekker in het midden van de kudde

 • 13 november, 2017 om 16:24
  Permalink

  Wij zijn een kleine organisatie te midden van de kudde werving&selectie bureaus die als paddestoelen uit de grond schieten.
  Daar ik verantwoordelijk ben voor acquisitie, krijg ik weinig voeten in de aarde, omdat ik 1: moeite heb prospects te vinden (zijn vaak al voorzien van hun eigen HR ofwel al van een W&S bureau, en het lukt mij niet om ze “om te praten”)
  2: eenmaal een prospect gevonden, met cold calling weinig gesprekken langer dan 1 minuut voer. :(

  Hebben jullie tips om mij in elk geval op weg te helpen met probleem 1 (dan komt 2 vanzelf denk ik dan maar)

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *