Interview Michiel Drijber

Michiel Drijber is 47 jaar jong, heeft een vrouw en een kind en is sinds zijn jeugd gefascineerd door het verbeteren, verfraaien en uitvinden van van alles en nog wat. En het helpen van mensen. Nadat hij besloot geen tandheelkunde te gaan studeren, bedacht hij iets te gaan doen, waarin contact tussen mensen, merken en beleving een hoofdrol spelen. Met plezier. Onderzoekend, met een focus op wat er wél kan i.p.v. wat er allemaal niet mogelijk is.

Als initiatiefnemer van Iedereen Elke Dag Plezier (IEDP), beheert hij een LinkedIngroep van ruim 76.000 leden en spreekt hij in het bedrijfsleven op evenementen en bijeenkomsten. Daarnaast organiseert IEDP vanuit het HQ in Baarn workshops, presentaties en trainingen. Redenen genoeg voor een interview dus!

Kun je in vogelvlucht vertellen hoe je carrière is verlopen?

Via de HEAO naar een PR & Marketing adviesbureau als adviseur. Na 1,5 jaar heb ik een eigen bureau opgericht. Na een aantal jaar in de communicatiebranche, ben ik overgestapt naar de promotiebranche. Na de opstart van een eigen bureau, ben ik samengegaan met een grotere organisatie, om die als DGA vervolgens te laten groeien naar 7 labels en filialen, circa 200 FTE en circa 25 miljoen omzet.

Het bureau verwierf in deze periode een leidende, beeldbepalende rol in de markt van persoonlijke verkoopbemiddeling. Ik ben er in 2008 uitgesptapt en gestart met consultancy, conceptontwikkeling en brede prestatieverbetering binnen organisaties, op zowel maatschappelijk als zakelijk vlak. Hieruit zijn 2 initiatieven voortgekomen; Iedereen Elke Dag Plezier (IEDP) en Kernwaarde Plezier. IEDP draagt bij aan maatschappelijke cohesie, sociale inspiratie en innovatie. Kernwaarde Plezier begeleidt organisaties en mensen naar meer welzijn, succes en rendement, door het positief beïnvloeden van oa vitaliteit, inzetbaarheid, dienstverlening, samenwerking, loyaliteit en productiviteit.

Iedereen Elke Dag Plezier, waarom?

Plezier is de basis van elk duurzaam maatschappelijk en zakelijk succes. Hoe meer we rekening houden met elkaars plezier en welzijn, des te succesvoller we zijn. Het lijkt wel alsof we collectief vergeten zijn, dat het in ons leven – zeker ook zakelijk – om mensen draait. Niet om dossiers, consumenten, klantnummers.

AANDACHT is een woord dat in deze tijd met hoofdletters geschreven moet worden. Zelfs al verkoop je de mooiste producten, lever je de beste diensten, heb je het stoerste merk of de meest hippe brochure, het enige dat mensen werkelijk bij blijft is het gevoel dat je ze geeft. Dit gevoel noem ik plezier, of welzijn. Dat gevoel bepaalt werkelijke tevredenheid, loyaliteit en ambassadeurschap. Er valt op dit vlak zoveel te vertellen en te doen, dat ik er met succes m’n werk van heb gemaakt: het terugbrengen en effectueren van dit bewustzijn.

Het begint soms bij heel kleine dingen, bijvoorbeeld bij het terugbrengen van de ‘eerste dag’ van een organisatie. Of bij de oorspronkelijke gedacht of wens van de oprichter. Wat was z’n ideaal, waar sprong hij z’n bed voor uit. En hoe is dat nu, heden ten dage? Ook de vraag “Hoe zou je handelen als het je beste vriend betreft?” leidt nog wel eens tot verrassende inzichten.

Hoe verklaar je de enorme interesse voor je initiatief? (op LinkedIn ruim76.000 leden!)

Kennelijk is er een grote behoefte aan plezier, IEDP is verhoudingsgewijs de grootste nationale LinkedIn-groep ter wereld. De aandacht voor het thema is niet zo raar in een tijd, waarin de focus ligt op allerlei dingen die ‘fout’ gaan. De media laten ons dagelijks zien waar het allemaal mis is, waar we geen perspectief aan kunnen ontlenen. Niet voor nu, niet voor later, niet voor onze kinderen. Het gevolg is angst, onzekerheid, onverschilligheid en afwachtendheid. Waar gaat het allemaal naartoe? Je merkt het binnen organisaties en op straat. Heb ik m’n baan nog volgende week? Bestaat m’n bedrijf nog? Beslissingen zijn risico’s geworden, afwachten het beste overlevingsmiddel.

We missen elkaar

Plezier is de sleutel voor verbinding en energie. Mensen voelen dat. Verbinding, vertrouwen en energie zijn nodig om in beweging te komen en te blijven. Om samen te werken aan welzijn en succes. Om het beste uit elkaar te halen, hetgeen leidt tot het bekende 1+1=3 resultaat. We missen elkaar. Dat blijkt uit de gesprekken die ik heb bij allerlei organisaties. Het is tijd dat de BV Ik wordt omgevormd naar de BV Wij. Afgelopen week zat ik naast een MT-lid bij een overheidsorgaan. Jan is 45 jaar in dienst en vertelde me maar één ding te willen: terug naar hoe het vroeger was. “Één voor allen, allen voor één” zei hij. Jan is niet de enige.

Jan heeft gelijk. We kunnen alleen maar ontwikkelen en groeien als we dat samen doen. Het is tijd dat we onze kennis, ervaring, talenten, ideeën en dromen bundelen. Zeker binnen organisaties. Scheelt ook weer een hoop inhuren van buitenaf en veel uitgedokterde dingen die niet werken van bovenaf. En het levert iets heel moois op: trots, waardering, loyaliteit, kracht, eigenaarschap en zelfsturendheid. Geweldig om daarmee aan het werk te zijn!

Kansen

Daarbij hebben we statistisch te maken met een paar zeer interessante uitdagingen. Wat te denken van circa 50% van de mensen met een baan, die morgen iets anders gaat doen als dat kan? Of de jaarlijkse schadepost van tussen de 10 en 25 miljard door mensen, die gewoon geen zin hebben in hun werk, chagrijnig zijn en hun hoofd en hart er niet bij hebben. De mensen die zowel ’s ochtends als ’s middag voor je in de file staan, zeg ik er altijd gekscherend bij.

Ik denk ook aan de 20% werknemers, die het idee heeft dat er niets wordt gedaan, met zijn of haar talenten en de 35% van de mensen, die zich niet gewaardeerd voelt. Dit alles, al dan niet resulterend in zeer kostbaar ziekteverzuim of mentaal ontslag. Allemaal kansen, zo zie ik het. Kansen die aan alle kanten energie, trots, loyaliteit, productiviteit en top-dienstverlening opleveren. En een veel beter rendement. Return on Plezier!

Je hebt vorig jaar een boek met spreuken uitgebracht. Er is een IEDP-certificaat, IEDP inspiratie-sessies, IEDP workshops en trainingen, etc. Hoe houd je het allemaal goed op de rails?

‘Op de rails houden’ klinkt als controle. Juist het gebrek aan controle levert creativiteit, verantwoordelijkheid en initiatief op. En het heeft geleid tot een geweldig netwerk. Het boek was niet eens mijn idee, maar van een LinkedIn groepsgenoot. Marianne heeft een selectie gemaakt uit zo’n 6.000 spreuken, die zijn ingediend door groepsleden. Ik schreef alleen het voorwoord. Het gaat niet om mij, maar om de dynamiek van de groep.

Het begint of begon misschien wel bij mij, want in iedere beweging heb je iemand nodig, die de eerste stap zet. Vanaf dat moment gaat het echter om de nummers 2, 3, 4 en volgenden… Ik werk samen met allemaal betrokken mensen en specialisten, die stuk voor stuk een bijdrage leveren aan de infectie van plezier binnen organisaties en maatschappij. Laat maar woekeren.

Zelf bedenken, zelf doen

Het belangrijkste is dat we eenzelfde visie delen. En da’s het leuke van alle mensen die zich hebben verbonden aan IEDP. Grappig is ook, dat echt iedere deur open gaat, zelfs op de allerhoogste topniveaus. Soms wordt plezier nog even 1-op-1 met lachen geassocieerd. Als ik er dan bij vertel dat plezier en welzijn voor mij in elkaars direct verlengde liggen, dan praat je meteen over de essentie.

Organisaties worden/zijn pas echt succesvol, als de mensen in die daar werken, bereid zijn om daar van binnenuit een bijdrage aan te leveren. Allemaal. Een bijdrage die ze snappen en zich eigen kunnen maken. Sterker, ik geloof heel erg in ‘zelf bedenken, zelf doen’, en begeleid deze processen. Een andere voorwaarde is dat het management, vanaf het allerhoogste niveau, het goeie voorbeeld geeft en ervoor zorgt, dat iedereen z’n werk goed kan doen. Ach, ook hierover valt zoveel te zeggen en te doen. Heb je nog even?

Wat doe je op het gebied van acquisitie en marketing om de producten en diensten van IEDP aan de man te brengen?

Grappig genoeg was het me daar helemaal niet om te doen. Ik had geen verwachting, geen businessplan, geen verdienmodel. Ik riep iets waar ik in geloof. Inmiddels ben ik ervan overtuigd, dat dit ertoe heeft geleid dat er zoveel mensen reageren en bereid zijn mijn verhaal of diensten te honoreren. Dus eigenlijk een omgekeerde gang van zaken, waar ik heel erg in geloof. Eerst toegevoegde waarde bieden, dan verdienen. Eerst welzijn, dan welvaart.

In het eerste jaar na introductie van het IEDP-certificaat, kwamen er wel 900 informatie-aanvragen binnen. Die informatie-aanvragen hebben in een aantal gevallen geleid tot certificering, lezingen, inspiratie-sessies of specifieke ontwikkeltrajecten bij organisaties.

Ik geloof erin dat – als je boodschap sterk genoeg is – je veel minder sales-inspanningen hoeft te leveren. Het draait er om wat je met dat ‘sterk’ doet, hoe je dat invult. Zelf heb ik het gevoel dat ik het begin te begrijpen.

Onlangs gaf ik samen met 19 andere organisaties een ultra-korte presentatie, in het kader van een selectieprocedure van preferred suppliers voor een organisatie. Alle andere bedrijven vertelden over wat ze doen en hoe ze dat doen. Powerpoints vol bullets, grafieken, processen en zo. Ik kies vanaf dag 1 een andere route. Zoals gezegd praat ik liever over wat ik zie en waarin ik geloof. Niet meteen over wat we doen en hoe. Wel zeg ik er altijd even bij, dat (als men wil weten wat ik voor ze kan betekenen) ze achteraf even langs moeten komen. Mijn standje stond helemaal vol. En IEDP is inmiddels preferred supplier.

Wat kunnen we in de toekomst van jou en IEDP verwachten?

Mijn doel is om het gedachtegoed van IEDP zowel in de virtuele als de werkelijke wereld zicht-, merk- en kenbaar te maken. Enerzijds doordat mensen erover praten, anderzijds door acties en campagnes te ontwikkelen en uit te voeren. Zowel binnen organisaties als in de maatschappij.

Overtreffende trap

Via Kernwaarde Plezier lever ik een steeds groter wordende bijdrage aan het succesvol maken van organisaties op alle relevante vlakken. Denk hierbij aan missie-visie, denk aan branding, sales & marketing, denk aan Mens in Organisatie (i.p.v. HRM en P&O). Denk aan de overtreffende trap van in- en externe dienstverlening en bijvoorbeeld aan samen innoveren en top-presteren. Kernwaarde Plezier biedt programma’s aan (veelal maatwerk) en begeleidt de implementatie ervan binnen organisaties. Het begint allemaal bij een eenvoudig bewustzijn en het integraal toepassen ervan, in alles dat organisatie en mens plezier, welzijn en energie brengt. Blije mensen in een blije maatschappij.

Tot slot. Hoe zorg jij zelf dat je elke plezier hebt?

Niet verder vertellen: ik heb niet iedere dag plezier, maar ik doe wel wat ik leuk vind. Het gaat er ook niet om dat je iedere dag plezier hebt, maar dat je je ervan bewust bent dat plezier iets is om te delen. Als ik goed voor een ander zorg, dan komt dat terug in waardering, op allerlei manieren. Daar ben ik van overtuigd.

Wat mij betreft is het een dagelijks bewustzijn dat je meeneemt in wat je doet, en de manier waarop je dat doet. Mijn plezier zit ‘m in een gevoel van voldoening dat ik waardevol ben voor een ander. Dat ik iemand een idee, perspectief, visie of denkrichting geef waar hij of zij iets mee kan. Klein of groot. Als ik plezier wil hebben, dan is het aan mij om de eerste stap te zetten; iemand anders een plezier doen!

Michiel Drijber

Michiel Drijber is initiatiefnemer van IEDEREEN ELKE DAG PLEZIER (IEDP), waarbij het draait om het bewustzijn van de unieke kracht van plezier. IEDP is er voor iedereen die inziet dat plezier ons verbindt, energie geeft en doet delen. Plezier is de basis van elk duurzaam, zakelijk en maatschappelijk succes.

2 gedachten over “Interview Michiel Drijber

 • 25 oktober, 2012 om 11:05
  Permalink

  Ik denk dat hier de kern van de hedendaagse samen leving goed geraakt word de gemiddelde HBO’er & WO’er geven al jaren de voorkeur aan een bedrijf waar ze als mens gewaardeerd worden.

  Zelf ben ik er ook tegen aan gelopen, inmiddels kies ik dan maar voor wat minder geld maar wel een plek waar ik me als mens op mijn plek voel het zogenaamde mentale ontslag is killing voor ieder bedrijf.

  Deze persoon is namelijk niet meer scherp, en is in zijn hoofd al ergens anders.
  Ik vergelijk het altijd maar met verliefd zijn. op je partner ben je toch immer ook trots en word je als men ook erkend, hij/zij heeft ook waardering voor jou en gaat mee in je euforie als je iets groots gepresteerd hebt!

  als meer bedrijven dit zouden doen zouden zelf de meest simpele mensen tot grote hoogtes kunnen stuwen. De beste ideeen komen uit je bedrijf van de mensen.

  Geef ze een kans..

  • 26 oktober, 2012 om 13:19
   Permalink

   Het mentale ontslag is zeker killing, maar we hebben op dit moment natuurlijk ook te maken met een arbeidsmarkt die op slot zit.

   Hierdoor blijven werknemers vaker zitten, ondanks dat ze mentaal al ontslag hebben genomen. Benieuwd wat er straks gebeurt als de markt weer aantrekt!

Reacties zijn gesloten.