Interview Carola Rodrigues

Vijf jaar geleden heb ik Lagosto opgericht. Het is zo gegroeid dat ik, tot nu toe, altijd het gezicht naar buiten toe ben geweest. Ik bedenk veel nieuwe concepten, maar sta ook altijd open voor nieuwe ideeën van onze mensen. Wij houden veel brainstormsessies, boekbesprekingen en delen veel informatie met elkaar.

Op de site van Lagosto wordt gesproken over perfectie puurheid en eenvoud m.b.t. acquisitie …waarom?

Onze filosofie met betrekking tot acquisitie is als volgt; bij ieder acquisitiegesprek moet je perfectie nastreven. Perfectie in alles; de analyse van de doelgroepselectie, de voorbereiding van het gesprek, de visualisatie van je telefoongesprekken, je stem, je houding, je interesse in de ‘andere kant van de lijn’, in alle details absorberen en daarop reageren.

Puurheid, omdat wij geloven in oprechtheid, kwetsbaarheid en authenticiteit. In al onze Salesdiensten en zo dus ook in de uitvoering van acquisitie. Dus, altijd een puur verhaal overbrengen. Sales vanuit je hart uitvoeren en overdragen. Eenvoud heeft betrekking op het niet moeilijker maken dan dat het is. Eenvoud qua boodschap, verhaal en vraagstelling tijdens telefoongesprekken is al de helft van de winst.

Hoe ben je in het salesvak terechtgekomen?

Wij zijn thuis opgegroeid met een kantoor aan huis, collega’s van mijn vader over de vloer voor zakenbesprekingen. Ik nam graag als jong meisje de zakentelefoon op. Dan nam ik telefoonnotities aan en deed mijn best om de relaties zo netjes mogelijk te woord te staan en verder te helpen.

In deze periode is denk ik, stiekem, mijn liefde voor telefonische acquisitie ontstaan. Die telefoon; alleen je stem, intonatie en woordkeus  die ervoor zorgen dat jij de andere kant van de lijn een bepaald gevoel geeft. Dat intrigeert mij. Daarnaast is mijn vader lang senior trainer geweest bij het grootste trainingsbureau van Nederland.

Dus de communicatieve en commerciële vaardigheden zijn altijd onderdeel van ons leven geweest. Ook tijdens het avondeten… Daarna ben ik Sales en marketing gaan studeren en toen was er geen weg meer terug.

Kleding en uiterlijk spelen een rol bij je presentatie, jullie geven er zelfs trainingen in. Heb je voor onze lezers een gouden tip?

Kleed je altijd op een manier dat het echt is. Wees je ervan bewust hoe anderen (klanten/collega’s) naar je kijken. Maar kleed je altijd op een manier die bij jouw persoonlijkheid past! Het is belangrijk dat je je comfortabel voelt in de kleding die je draagt, want dat straal je ook uit!

Sinds vorig jaar werken wij samen met kledingstyliste Astrid Toussaint (@kledingstyliste) Wij vinden het belangrijk dat onze klanten zich bewust zijn (of nog meer worden) van het effect van kleding, verzorging en styling. De tijden zijn veranderd. De zakelijke etiquette geldt nog steeds, maar authenticiteit staat toch wel echt voorop.

Kun jij een saleservaring noemen, die jou lang is bijgebleven en waarom?

Iedere keer als iets niet goed voelt, dan denk ik aan deze ervaring terug. Het is dus wel een negatieve ervaring, maar omgezet in iets positiefs. Want door dit mee te maken leerde ik vooral hoe ik niet met klanten en prospects om wil gaan.

Ik werd aangenomen als Sales binnen de telecombranche, eigen regio, pittig target en 100% verantwoordelijk voor new business. Ik verkocht alle providers, hun diensten en producten, maar als een klant bijvoorbeeld veel internationaal telefoonverkeer had en hij daardoor eigenlijk beter Vodafone kon afnemen, maar de bonussen waren hoger van KPN, dan werden wij toch wel vriendelijk verzocht door onze Salesmanager om KPN te adviseren.

Het was een snelle business, hardselling stijl en unfair voor sommige klanten en het begon te knagen aan mijn hart. Toen ben ik uit loondienst gegaan en ben ik Lagosto gestart. Ik bedoel; niemand is roomser dan de paus, ook ik niet, maar ik realiseerde mij dat het vak Sales echt op een andere manier bedoeld is.

 Jullie hebben vacatures op je site staan. Zijn deze voor Lagosto en zijn ze al ingevuld?

Wij zijn altijd op zoek naar goede Sales acquisiteurs, consultants en trainers. Als iemand aansluiting voelt bij onze filosofie, nodigen wij iemand graag uit voor een gesprek. De nadruk ligt op zelfstandig ondernemers, die zijn van harte welkom.

Waarom zou je bij Lagosto gaan werken?

Die vraag kunnen alleen mijn collegae of oud-collegae beantwoorden. Ik hoop vanwege de open, informele, prettige bedrijfscultuur. Wij kijken niet naar leeftijd, diploma’s, titels, maar naar de mensen. Een man van veertig jaar met een mba titel is voor mij niet perse belangrijker dan een jongeman van vijfentwintig, zonder diploma, die overstroomt van passie en natural mensenkennis, tijdens een sollicitatieproces.

Ruimte voor creativiteit en innovativiteit, veel vrijheid, lekker hard samen werken en zeker op vrijdagmiddag een wijntje drinken met lekkere tapas erbij.

 Hoe ervaar jij de kwaliteit van de acquisitie in Nederland?

Bedroevend slecht. Er is nog veel werk te doen. Ik word zo vaak gebeld door acquisiteurs waarvan m’n nekharen overeind gaan staan. Het betreft niet alleen het aan leren van een aantal salesvaardigheden en dan ‘kunnen we gaan bellen’. Het gaat zoveel verder dan dat. En dát realiseren veel mensen zich niet.

Je bent bedenker van de Verrassessie. Waarom zou ik als bedrijf deze sessie doen?

Omdat het een unieke manier is om je (sales) mensen even wakker te schudden, te raken, te inspireren. De combinatie van zintuigprikkelend food, verrassingen, inhoud en kennisoverdracht, belevenis, samen durven delen en wellicht even anders leren denken is een goede combinatie. Dit concept leent zich overigens ook erg goed voor accountants, advocaten, mensen uit de zorg en onderwijs of andere branches.

Welk bedrijf zou jij graag eens onder handen nemen en waarom?

Ik zou graag Stichting Terre des Hommes willen helpen met het optimaliseren van hun salesprocessen en het verbeteren van de salesvaardigheden van hun mensen. Dit is een goed doel dat dicht bij mijn hart ligt en ik weet dat er nog veel slagen te maken zijn binnen de charitatieve markt op commercieel vlak.

Mijn persoonlijke mening is dat de commerciële branches en de charitatieve markt veel intensiever samen zouden moeten werken. Beide kanten laten kansen liggen op deze manier.

Je blogt zelf op www.carolarodrigues.nl. Waarom ben je daar mee begonnen?

Vanuit een droom om te willen schrijven. Dit jaar ga ik er weer meer structureel tijd voor vrij maken. Zo heb ik ook een aantal gastblogs en ben ik in gesprek over een boek. Ik kan mijzelf helemaal verliezen in het schrijven en schrijf heel veel. De hele dag door. Veel in mijn hoofd en in mijn notities. Mijn goede voornemen voor dit jaar is dus meer tijd vrijmaken voor het bloggen en het schrijven van een boek.

Wat is je grootste misser geweest op salesgebied de laatste jaren?

Dit was in het tweede jaar van Lagosto en ik had mijn zinnen gezet op een mooie prospect, een groot advocatenkantoor in Amsterdam. Ik kwam via een cold call binnen bij de manager en sprak 3,5 uur (!) met hem. Wat een ‘klik’ hadden we zeg. Daarna wilde hij graag nog een gesprek. Weer naar Amsterdam, weer een gesprek van 2,5 uur (typetje ‘sociaal’), voorstel uitgebracht, hij zou het voordragen aan de Board en terugkoppelen.

Ik hoorde maar niets en toen hij eindelijk terugbelde kreeg ik allemaal ‘uitstel-antwoorden’ en ik maar netjes afwachten. Toen kwam de vraag of ik hem niet als persoonlijke coach van sales advies kon voorzien. Wel kosteloos dan graag, dan kon ik mij eerst bewijzen. Ik ben er uiteraard niet op ingegaan, maar het heeft mij veel uren en energie gekost.

Harde leerschool; altijd doorvragen, to-the-point komen, durf om de deal te vragen en niet de deur uit lopen zonder concreet te worden! Het is uiteindelijk nooit een klant geworden overigens.

Is succes af te dwingen?

Succes dwing je zeker af. Door hard te werken en bij iedere tegenslag kort stil te staan en dan weer door te gaan. Door blijven vechten. What doesn’t kill you, makes you stronger.

Links

Lagosto website | Verrassessie | Twitter | Linkedin |  Laatste NieuwsbriefPAM*

 

Carola Rodrigues

Managing director @Lagosto, salesvrouw, passie voor het salesvak, acquisitie, geloof in belevenismarketing en innovatie, bedenker van de salesverrassessie, dromer en ondernemer.

4 gedachten over “Interview Carola Rodrigues

 • 9 januari, 2013 om 23:15
  Permalink

  Goed interview en echte antwoorden! Het kan nog in de saleswereld!

  Mijn complimenten!

  Groet ,

  Wouter

  Beantwoorden
 • 10 januari, 2013 om 10:07
  Permalink

  Beste Wouter,

  Dank voor je compliment.

  Door welke ervaring komt het dat jij twijfels hebt aan het feit dat oprechtheid nog kern onderdeel van het Salesvak is? (als je dit wilt delen)

  Groeten, Carola Rodrigues

  Beantwoorden
 • 10 januari, 2013 om 19:48
  Permalink

  Hi Carola,

  Complimenten Carola Rodrigues! Je bent de vrouw naar mijn hart! Openhartig, eerlijk en recht door zee! Daar hou ik van!
  Llief dat je me noemde bij het stukje hoe belangrijk kleding is bij je presentatie!
  Wij weten allebei hoe ongelooflijk belangrijk dat is WANT je hebt maar 1 kans om een eerste indruk te maken! ;-)

  Liefs,
  Astrid

  Beantwoorden
 • 10 januari, 2013 om 20:05
  Permalink

  Beste Carola,

  Mijn ervaringen zijn niet zo negatief binnen de saleswereld …ik heb vind mijn collegas vaak vriendelijk en oprecht. Ik erger me vooral aan de stukjes waarin salesmensen zichzelf verkopen ( is niet nodig ). Ik vind het interview en vooral je antwoorden inhoudelijk sterk en minder verkoperig dan ik gewend ben te lezen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *