10 ochtendrituelen

Het eerste uur van een werkdag kan een significant effect hebben op je productiviteit voor de volgende uren. Dus het is belangrijk om een ochtendroutine te hebben, waarmee je klaar bent voor succesvolle dag vol acquisitie.

Goede start

Met een goede start van de dag zul je betere resultaten behalen en op de langere termijn meer succes hebben in je carrière. Hoe je je ochtend begint, zet de toon en je houding voor die dag. Als je vasthoudt aan goede ochtendrituelen verklein je de kans op lagere productiviteit en afleiding aan het einde van de dag of week.

Hier volgt een lijst met 10 dingen die je kunt doen om je dag te beginnen als een echte salestijger.

Kom op tijd

Dit lijkt misschien een open deur, maar je realiseert je misschien niet dat laat komen niet alleen een slechte indruk maakt, maar ook je hele dag uit het lood kan slaan. Iets eerder komen dan normaal, is goed voor je mindset en geeft het gevoel dat je al iets bereikt hebt die dag.

Kom even op adem

Letterlijk. En doe iets, waarmee je kunt focussen op het hier en nu. Meeste mensen komen gehaast op hun werk, omdat ze misschien thuis niet genoeg tijd hadden of in de file stonden. Even op adem komen en een moment voor jezelf nemen doet wonderen.

Pak nog 5 minuten

Nadat je op adem gekomen pak je nog even 5 minuten om goed wakker te worden. Laat je niet gek maken door hysterische collega’s die verdwaald zijn in hun eigen ochtendwaanzin. De uitdaging is om gewoon even niets te doen, in plaats van direct je mailbox in te duiken.

Begin elke dag met een schone lei

Probeer zaken die zijn blijven liggen van de vorige dag zo snel mogelijk af te handelen of bewaar ze tot het einde van de dag. Probeer je volledige werkdag te wijden aan het hier en nu.

Wees niet humeurig

Wees je bewust van je humeur en welk effect het heeft op anderen. Aan het begin en einde van de dag heeft emotionele intelligentie de grootste impact. Dus als je geen ochtendmens bent, zet je daar dan overheen en zorg dat je positief bent als je op je werk aankomt. Pak desnoods een extra bak koffie.

Organiseer je dag

Het eerste uur van je werkdag is de beste tijd om helder te krijgen waar je prioriteiten liggen om ervoor te zorgen dat het een succesvolle dag wordt. Teveel mensen laten zich afleiden door onbelangrijke zaken zoals e-mail, terwijl je je zou moeten richten op de belangrijke dingen voor die dag. Maak een to-do lijst of update die van de vorige dag.

Zorg dat je scherp bent

Zelfs al ben je geen ochtendmens, zul je wakker moeten zijn als je op kantoor komt. Helemaal als je een leidinggevende functie hebt, is het belangrijk dat je mentaal en fysiek scherp bent, zodat je goed kunnen communiceren. De tijd nemen om contact te maken met je team is essentieel. Op het oog kleine dingen als oogcontact maken, glimlachen of vragen hoe het weekend was, helpt je om te weten wat er speelt en de toon te zetten voor je werknemers.

Maak een praatje met je collega’s

Een snelle teammeeting kan een effectieve manier zijn om de dag te starten. Zorg dat het kort is, maar zorg ook dat iedereen de kans krijgt om zijn belangrijkste doel voor die dag te delen. Goed voor de focus!

Clean desk

Een georganiseerde werkplek zorgt voor rust in je hoofd. Het is moeilijk om helder te denken als er overal Post-Its hangen met reminder’s. Zorg ervoor dat je opruimt aan het einde van de dag, zodat je ’s ochtends fris kunt beginnen.

Plan belangrijke telefoontjes en e-mails aan het begin van de dag

Als je weet dat je een klant moet bellen die dag, bel dan gelijk ’s ochtends. De meeste mensen zijn ’s ochtends creatiever, maak daar gebruik van. Daarnaast heb je een grotere kans om je klant te pakken te krijgen.

Wat zijn jouw ochtend rituelen?

Via: Forbes
Foto via: Flickr