Angst voor acquisitie? Gebruik je angst!

Laatst heb ik na jaren weer eens gegeten met een oude vriend van mij. Hij vertelde dat hij nu als zelfstandig copywriter werkt en dat hij hiervoor z’n eigen acquisitie doet. Dit laatste is nu precies waar hij moeite mee heeft. Niet omdat hij het niet kan, maar omdat het hem tegenstaat. Hij vertelde dat wanneer hij de telefoon oppakt, iets hem tegenhoudt. Hij voelt een angst om afgewezen te worden. Die angst is niet goed volgens hem, dat zou anders moeten…

Hij heeft (bijna) gelijk.

Angst voor acquisitie is helemaal niet erg.

Het feit dat je een vorm van angst voelt wanneer je met nieuwe dingen, zoals koude acquisitie bezig bent, is helemaal niet erg. Sterker nog, het is een goed teken. Dit betekent namelijk dat je bezig bent om iets te bereiken dat buiten je eigen comfort zone ligt. En omdat je successen per definitie buiten je comfort zone liggen (anders had je ze natuurlijk al), weet je dus dat je op de goede weg bent.

Angst is dus een zeer goede graadmeter bij koude acquisitie en iedere andere vorm van acquisitie. Zolang je angst voelt weet je dat je dichter bij het succes komt. Uiteraard is het wel van groot belang om op de juiste manier om te gaan met deze angsten.

Hierbij een aantal tips.

Herken je angst

Door je bewust te zijn, van wat je voelt en wat je tegenhoudt, is het een stuk makkelijker om er iets aan te doen. Herken je angst en wees je er heel goed van bewust. Geeft het een plek, zonder het weg te stoppen.

Weet wat het betekent

Wanneer je angst voelt, weet dan dat je op de goede weg bent. Je bent op weg naar dat ene succes wat je anders nooit had gehad. Zolang je veilig in je eigen comfort zone zit, zal je geen angst voelen, maar zal je ook geen nieuwe successen met je acquisitie bereiken. Weet dus dat je op de goede weg bent.

Omarm je angsten en gebruik ze

Het is niet altijd even makkelijk, maar omarm je angsten. Wees er blij mee, omdat je nu weet dat je op de goede weg bent. Loop er niet van weg en laat je niet ‘verlammen’, maar gebruik je angsten om verder te gaan. Het is nu eenmaal een hele goede graadmeter, dus gebruik deze graadmeter dan ook.

Kick op je successen

Wanneer je dan toch succes hebt, groot of klein, maak er een feestje van. Dit betekent dat je je eigen angst de baas bent geweest en hebt overwonnen. De graadmeter heeft je verder gebracht. Kick op ieder succes dat je met behulp van angst haalt, hoe groot of klein ook. Op deze manier maak je van angst je vaste acquisitie partner.

Blijf angst opzoeken

Je zal merken dat je comfort zone steeds groter wordt, naarmate je bovenstaande stappen gebruikt. Het is dus belangrijk om angst op te blijven zoeken, zodat je weet dat nog steeds met de juiste dingen bezig bent.

Het is uiteraard niet de bedoeling om de hele dag met een angstig gevoel aan het werk te zijn, dat zou simpelweg niet goed zijn. Maar weet wel dat je op deze manier tot meer in staat bent en meer successen uit je acquisitie zal halen dan wanneer je nooit angst voelt.

Nu ben ik benieuwd naar jouw ervaring met angst voor acquisitie en hoe je hier mee omgaat. Deel je ervaringen en tips via een reactie.

Alvast bedankt en succes.

Djoea van Zanten

Sales & new business liefhebber. Helpt bedrijven om slim en effectief sales te optimaliseren. "Omdat ik geloof dat je klanten pas echt kan helpen wanneer je daadwerkelijke waarde levert en de deal sluit." Op www.djoeavanzanten.nl leest u regelmatig nieuwe tips, tricks en strategieën, welke u helpen om uw business te laten groeien.

3 gedachten over “Angst voor acquisitie? Gebruik je angst!

 • 16 juni, 2013 om 16:15
  Permalink

  Zo geldt dit ook voor mensen, die denken dat koude acquisitie niet werkt. Ze hebben zich lang voorgenomen om koud te gaan bellen, maar stellen dit uit. En zoals u weet komt van uitstel afstel. Het gedrag en de gedachten zijn in dit geval dissonant aan elkaar, wat een onbehaaglijk gevoel geeft. Door de gedachte aan te passen wordt het evenwicht tussen de gedachte (“Koude acquisitie werkt niet”) en het gedrag (niet bellen) hersteld. Maar u weet net zo goed als ik dat koude acquisitie wel effectief is.

 • 17 juni, 2013 om 20:53
  Permalink

  Dank voor je reactie Darin. Inderdaad, koude acquisitie werkt, maar je moet het wel DOEN.

 • 19 oktober, 2014 om 14:43
  Permalink

  Hierin beschrijf je mooi hoe je kan teren op je successen. Helaas weten we allemaal dat het leven niet alleen maar bestaat uit successen. Juist hoe je omgaat met het dichtklappen tijdens een koude aquasitie en hoe je jezelf weer oppakt lijkt mij hier van groot belang.
  Ik maak dan ook direct tijdens of na het gesprek aantekeningen zodat ik direct overzicht heb op waar het fout ging, en wat mijn valkuil is.
  Zo weet ik voor de volgende keer wat niet te doen.

  Mvg

Reacties zijn gesloten.