Het ware talent van een goede verkoper

Een goede verkoper barst van de talenten. Hij of zij moet slim zijn, snel kunnen schakelen, op verschillende niveaus kunnen communiceren, luisteren, focussen, onderhandelen, sterk in de schoenen staan, altijd klaar staan voor de klant en nog veel meer. Echter is er één talent dat voor het ware succes zorgt. Dit talent zorgt dat hij doorgaat waar andere stoppen, niet afhaakt, blijft volhouden en keer op keer doet wat hij moet doen. Dit ware talent van een goede verkoper heet ijzeren discipline.

Marathon lopen

Een goede verkoper weet dat sales geen sprint is, maar een marathon. Hij weet dat duurzame relaties niet in een dag gebouwd worden. Hij weet dat hij teleurstelling na teleurstelling zal moeten incasseren, om succesvol te zijn. Hij weet ook dat hij geduld moet hebben op momenten dat dit moeilijk is. Maar om eerlijk te zijn doet het er niet toe dat hij dit allemaal weet, dit weet een minder goede verkoper tegenwoordig ook wel. Wat er wel toe doet is dat de goede verkoper hier ook naar handelt, keer op keer, dag in dag uit. Met ijzeren discipline.

Zorgvuldige planning

Een goede verkoper plant z’n dag zorgvuldig in, want hij weet dat z’n tijd kostbaar is. Hij bepaalt iedere dag opnieuw z’n doelstellingen en handelt daar naar. Op momenten dat z’n collega’s bij de koffieautomaat staan te kletsen werkt hij gedisciplineerd aan z’n doelstellingen. Hij weet precies wat hij wil bereiken, wat hij moet doen en hoeveel tijd hij daarvoor nodig heeft. Hij houdt zich aan z’n planning, omdat hij weet wat nodig is om succesvol te zijn. IJzeren discipline.

Investeren in z’n netwerk

Een goede verkoper weet dat z’n netwerk zijn succes kan maken of breken. Hij zorgt voor z’n netwerk, werkt aan z’n relaties en breidt z’n netwerk uit. Hij houdt z’n netwerk dagelijks in de gaten en staat altijd klaar voor z’n relaties. Hij helpt z’n netwerk wanneer hij kan en zorgt dat hij zo nu en dan om hulp mag vragen. Hij weet dat hij veel moet geven, voordat hij iets mag verwachten. Hij weet dat hij in z’n netwerk moet blijven investeren, met ijzeren discipline.

Eigen verantwoordelijkheid

Een goede verkoper neemt verantwoordelijkheid voor alles wat hij doet. Hij kijkt eerst naar zichzelf, voordat hij iemand anders de schuld geeft. Hij weet dat hij zelf verantwoordelijk is voor z’n resultaten en dat hij het zich niet kan permitteren om zich afhankelijk op te stellen. Hij neemt de verantwoordelijkheid en de vrijheid om z’n eigen succes te creëren. Eigen verantwoordelijkheid en ijzeren discipline.

Een goede verkoper blijft doorgaan, stopt niet, geeft niet op, omdat hij weet dat hij het verschil kan maken. Met ijzeren discipline.

Djoea van Zanten

Sales & new business liefhebber. Helpt bedrijven om slim en effectief sales te optimaliseren. "Omdat ik geloof dat je klanten pas echt kan helpen wanneer je daadwerkelijke waarde levert en de deal sluit." Op www.djoeavanzanten.nl leest u regelmatig nieuwe tips, tricks en strategieën, welke u helpen om uw business te laten groeien.