Zo win jij die klant terug

Elke verkoper kan klanten verliezen. Het gebeurt gewoon. De concurrentie zit niet stil en net zoals jij op hun klanten aast, jagen zij ook op die van jou. Als het ze lukt om jouw klant binnen te halen, hoe win jij die klant dan weer terug?

Ze zijn ontsnapt, weggelopen en kopen nu ergens anders. Bij iemand anders? Hoe kan dat! belachelijk!. Ik weet het, maar het goede nieuws is dat je die klanten kunt terugwinnen. Volg de tips hieronder en win die klanten terug!

Houd je gedeisd als ze al getekend hebben

Zolang er geen handtekening is gezet, gloort er hoop. Maar wanneer er een krabbel is gezet, zul je dat moeten accepteren. Doe je dat niet, dan loop je de kans dat je de deur voorgoed dichtgooit. Je kunt in een open en eerlijk gesprek bespreken waar het misging. Wat heb jij verkeerd gedaan? Wat deed de concurrent beter? Noteer dit voor jezelf, want die klant vindt nu eenmaal dat het gras groener is bij de buren. Hij vindt het blijkbaar de moeite waard om de relatie met jou te verbreken en voor een ander te kiezen.

Laat die klant weten dat hij altijd bij jouw terug kan komen en laat hem (voorlopig) met rust.

Hier moet je op letten bij weggelopen klanten

Als jouw klant niet met jou verder wil en de relatie verbreekt, dan is dat niet voor niets. Hij heeft hier vaak een goede en serieuze reden voor. Als jij die klant wilt terugwinnen, zul je rekening moeten houden met een aantal regels voor wat betreft je communicatie.

  • Je moet respect hebben voor hun keuze en het feit dat ze de relatie hebben verbroken. Je hoeft het er niet mee eens te zijn of te geloven dat dit de beste keuze is voor de klant en zijn bedrijf.
  • Ze zullen om een aantal redenen (voor hunzelf, naar hun leidinggevende toe, etc.) willen bewijzen dat ze een goede keuze hebben gemaakt door voor een andere partij te kiezen. Maar zijn bewijs voor het switchen kan ook het bewijs worden om NOG een keer te switchen. Daar heb JIJ bewijzen voor.
  • Houd alle opties open en blijf positief. Blijf bijvoorbeeld deze klanten uitnodigen voor evenementen. Blijf positief communiceren. Onbewust zal die klant jouw bedrijf altijd blijven vergelijken met zijn nieuwe partner.

Gaat het niet zo lekker? Super!

Houd de vinger aan de pols en spreek af, dat je na een tijdje met zijn tweeën gaat evalueren. Zoek uit of het inderdaad zoveel beter is in die nieuwe relatie. Als het toch niet zo lekker gaat en er zijn problemen, dan moet je die aanpakken en ombuigen in nieuwe voordelen bij jou. De vraag is echter of de problemen sterk genoeg zijn om voor terug te komen en een nieuwe relatie op te bouwen.

Het lekkerste is natuurlijk als het gaat om een probleem, dat er nog niet was toen jullie nog bij elkaar waren!

Maak het mooier en beter

Of het nu wel of niet lekker gaat tussen jouw klant en zijn nieuwe partner, als weer contact zoekt, zul je meer moeten bieden dan hoe jullie relatie er voor die tijd uitzag. Maak het mooier en beter, maar wel relevant voor de klant en de huidige situatie. Zorg er dus voor dat je alles bijhoudt en spring er op tijd in, want als je concurrent er lucht van krijgt zal hij hetzelfde doen en ontstaat er opnieuw een afstand.

Combineer je nieuwe aanbod met een probleem bij de nieuwe partner van je klant en je hebt een mooie basis voor een hernieuwde samenwerking.

  • Je klant is nog niet erg trouw aan zijn nieuwe relatie, omdat deze nog maar kort is en dus makkelijker op te zeggen
  • Je bent al eens partners geweest, dus weer met jou in zee gaan is minder spannend dan met een hele nieuwe partner
  • Als jij laat zien dat je iets hebt opgestoken van de eerdere scheiding, zet je deur op een kier voor een nieuwe relatie

Het verliezen van klanten is nooit leuk, maar alles is tijdelijk. Blijf professioneel, positief en commercieel in jouw benadering naar de weggelopen klant, zodat je weet wat er speelt en hoe de nieuwe relatie zich ontwikkeld. Kies het juiste moment om je oude liefde weer te aan te wakkeren.

Wat doe jij om klanten terug te winnen?

Yuri van der Sluis

Yuri van der Sluis is specialist op het gebied van sales, personal leadership en persoonlijke ontwikkeling. Hij helpt zzp-ers, salesprofessionals en managers met meer plezier, focus en actie resultaten neer te zetten. Dat doet hij door te trainen, te motiveren en te inspireren.