Up-selling en Cross-selling

Up-selling vindt plaats als de klant iets van je koopt, of ooit heeft gekocht en de verkoper het initiatief neemt, om meer van hetzelfde aan te bieden of een aanvullend alternatief voor te stellen.

Dit kan op verschillende manieren:

– De slager die vraagt ‘Mag het iets meer zijn?’
– Extra voordeel geven wanneer de klant een grotere hoeveelheid koopt
– Een goedkoper model aanbieden, maar met duurdere accessoires van hogere kwaliteit
– Etc.

Stel je klant eens de volgende vraag ‘Kan ik u nog ergens anders mee van dienst zijn?’ Je zult zien dat dit vaak de deur opent naar meer omzet .

Een andere populaire techniek is Cross-selling. Bij deze techniek verkoop je aanvullende producten of diensten, buiten het primaire product of de belangrijkste dienst. Bijvoorbeeld een Ipod waar je vervolgens een oplader bij verkoopt, of een shirt en een stropdas bij een nieuw pak.

Cross-selling zien we ook heel veel bij webwinkels. Tijdens het koopproces krijg  je mogelijkheden om extra artikelen te kopen met korting. Een mooi voorbeeld is Zalando.nl. Tijdens het shoppen bij deze webshop, krijg je constant suggesties voor vergelijkbare kleding, die je ook geweldig gaat vinden.

Daarnaast kun je cross-selling ook toepassen bij aflevering van een product. De leverancier stopt een flyer in het pakketje dat hij verstuurd en brengt op deze manier aanvullende producten of diensten onder de aandacht.

Een dienst of product leveren hoeft dus niet het enige te zijn, waar je omzet mee binnen haalt. Kijk eens goed naar je secundaire producten en hoe deze aansluiten bij je primaire producten. Het is een interessant spel dat erg leuk en winstgevend kan zijn, indien correct geïmplementeerd en uitgevoerd. Veel plezier er mee!

Foto via Flickr

Fredric Teerling

Fredric Teerling is eigenaar van TrainingU. "Wij bestaan uit een gedreven team van Sales Improvers en Sales Trainers die ervoor zorgen dat uw mensen het uiterste uit zichzelf halen, aan de hand van intensieve en interactieve salesdevelopment trajecten en persoonlijke assessments."

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.