Egostrippen

Rick van Asperen is de egostripper en verzorgt met zijn team workshops, trainingen en coaching. Daarnaast is hij auteur van het boek Egostrippen, de kick van je eigen ik.

Wat houdt egostrippen in?

Door egostrippen ontdek je hoe je je aandacht kunt verleggen van het oppoetsen van je imago naar het nemen van verantwoordelijkheid voor het realiseren van hetgeen waardevol voor je is. Doordat we veelal door straffen en belonen groot zijn geworden, zijn we er aan gewend geraakt om onze aandacht te richten op de wensen vanuit onze omgeving. Om sociaal applaus te krijgen en boe-geroep te voorkomen, proberen te voldoen aan de normen van de groep waartoe we willen behoren. Je probeert zo ergens in te passen. Maar hoe zit het met hetgeen jou beweegt? Hoe vaak durf je dit -in afstemming met anderen- in de wereld te zetten? Dit gaat je steeds gemakkelijker af als je je ego kunt strippen.

Wie is de egostripper?

Ik ben gestopt me deze vraag te stellen. Voor mij geeft het antwoord op deze vraag alleen maar weer hoe ik mijn huidige ego definieer ten opzichte van anderen. Daarom richt ik mijn aandacht voornamelijk op hetgeen er nu in mij om gaat in plaats van welk imago ik mezelf toedicht. Zo beleef ik nu veel plezier aan het beantwoorden van deze vragen.

Ik wil me overigens gerust even voorstellen. Mijn naam is Rick van Asperen. Mijn missie in het leven is: “Helping people to be Happy :)”. Ik geniet van het geven van interactieve, spiegelende en een beetje ondeugende presentaties op congressen, het trainen van mensen en het ordenen van mijn gedachten door te schrijven. Vandaar dat ik ook het boek Egostrippen, de kick van je eigen ik en het e-book Egostrippen, doe het zelf! heb geschreven.

Hoe ben je op dit idee gekomen?

Ook ik ben in het verleden veel bezig geweest met het najagen van het ‘ideale’ imago. Ik wilde er erg graag bij horen. Op jonge leeftijd was ik al onderdirecteur bij een lokale bank. Ik kreeg voldoende applaus vanuit mijn omgeving maar toch was ik zelf niet echt blij. Ik wilde meer vrijheid, creativiteit, bijdragen…etc. In 2006 kreeg ik het boek Een Nieuwe Aarde van Eckhart Tolle cadeau. Ik voelde meteen dat ik hier iets mee wilde gaan doen. Toen twee jaar later de term Egostrippen bij me binnen viel, was het hek echt van de dam!

Hoe vind je medewerkers/een team die net zo enthousiast zijn over je idee als jij?

Allereerst door zelf te leven waar ik voor wil staan. Dit is een kwestie van steeds weer mijn hoofd boven het maaiveld uitsteken. Eerst vond ik dit ontzettend spannend en soms ook heel eenzaam. Nu geniet ik hier enorm van.

Ik geloof er daarnaast in dat enthousiasme uitermate aanstekelijk werkt. Het vermenigvuldigd zich door het met anderen te delen. Voor zuurpruimerij e.d. geldt overigens hetzelfde. Ik geniet zo van wat ik doe dat ik merk dat dit een aanzuigende werking heeft waardoor ik nu veel enthousiastelingen om me heen heb verzameld.

Hoe belangrijk zijn die medewerkers voor het succes van je bedrijf?

Om de wereld te creëren waarin ik graag wil leven, is de bijdrage aan egostrippen van iedereen van fundamenteel belang. Mijn collega’s zijn hierin net zo belangrijk voor mij als een lezer die enthousiast over de boeken vertelt op een verjaardag of een cursist die egostrippen daadwerkelijk toepast op het werk of in privé.

Voor welke organisaties is egostrippen van het personeel of juist management nuttig?

Overheidsorganisaties, strak gestuurde verkoopbedrijven, of juist sociale organisaties… en waarom? Als er binnen bedrijven gemopperd, geklaagd en veel over elkaar geoordeeld wordt, dan is dit het signaal dat egostrippen toegevoegde waarde kan bieden. Ook wanneer mensen gehoorzamen maar geen verantwoordelijkheid nemen, biedt egostrippen uitkomst. Wanneer er al een lekkere energie in het bedrijf zit dan kan egostrippen er voor zorgen dat deze energie ook verzilverd wordt. De soort organisatie maakt dus niet uit. Het is belangrijk dat de ambitie er is om elkaar te willen begrijpen om zo weer samen te bewegen. Egostrippen werkt in feite net als een gootsteenontstopper.

Als je vandaag opnieuw zou beginnen met je bedrijf, wat zou je dan anders doen?

Helemaal niets….. Ik ben blij met alle lessen die ik tot nu toe op mijn pad heb gekregen. Ik kan toch nooit voorspellen waar het toe had geleid als ik deze lessen niet had geleerd. En als ik een ‘mis’-take heb gemaakt dan ga ik weer door naar de volgende take. Hopelijk bevalt me die dan beter. En anders…. op naar de volgende.

Waar krijg je energie en inspiratie van?

Creëren, zelfexpressie, contacten, leren, groeien, vernieuwing, delen, schoonheid, bijdragen, vieren, balans, dynamiek en rust.

Is egostrippen ook aan een bepaalde filosofie of psychologische stroming te linken?

Egostrippen is niet echt te linken aan één stroming. Ik kom steeds weer nieuwe inzichten tegen waarmee ik egostrippen wil verrijken. Het is meer een bundeling van stromen waarbij ik mijn toegevoegde waarde vooral zie ik het toegankelijk maken van zoveel mooie waardevolle inzichten voor een hele brede groep mensen.

Wie zijn je helden?

Ik heb geen helden meer. Er zijn wel ontzettend veel mensen waarvan ik van hun bijdrage geniet. Ik ben gestopt met het zoeken naar mensen waar ik tegen op kan kijken. Ik ga veel liever gelijkwaardige contacten aan omdat ik dan in mijn kracht blijf staan en er sneller wederzijds vertrouwen ontstaat.

Hanteer je de egostrip kennis ook in je prive leven en hoe uit zich dat?

Jazeker! Het is voor mij geen trucje maar een manier van leven. Laatst uitte ik mij op de camping totaal niet gestript tegen een mede gast. Ik was enorm aan het trippen. Ik neem dan later wel mijn verantwoordelijkheid om met deze man in contact te komen in plaats van mijn eerste oordeel over hem en zijn gedrag tot waarheid te verheffen.

Wat doe je om aan nieuwe klanten te komen?

Dit is voor mij nog de moeilijkste vraag die je stelt. Ik zorg er met name voor dat ik creëer waar ik van geniet en achter sta. Door dit vervolgens met anderen te delen, krijg ik van allerlei tips of worden er al contacten voor mij gelegd waardoor er weer nieuwe deuren voor me open gaan. Mensen op een netwerkbijeenkomst aanranden met mijn visitekaartje werkt voor mij en egostrippen niet.

Als je 3 tips aan een verkoper zou moeten geven, welke zouden dat dan zijn?

• Verkoop niet jezelf maar heb plezier in wat je doet en voeg vanuit daar waarde toe voor de ander. Het verkoopt zich dan vanzelf!
• Wees oprecht geïnteresseerd in wat anderen beweegt en kijk hoe je hier in kunt bijdragen.
• Geef, geef, geef! Vertrouw er op dat wat je persoonlijk te bieden hebt nooit opraakt!

Zou je de uitdaging aan willen gaan om 1 van de heren van acquisitie.org te strippen?

Uiteraard! Laat me maar weten hoe jullie dit voor je zien! Ik draag graag bij zoals je inmiddels weet :)

Ben je benieuwd wat egostrippen voor jouw organisatie kan betekenen? Bel dan Rick van Asperen voor een inspirerende afspraak. Zijn nummer vind je op www.egostrippen.nl. Hier kun je onder andere ook zijn boek Egostrippen, de kick van je eigen ik bestellen.

Volg de egostripper op Twitter!

Rick van Asperen

Rick van Asperen is de egostripper en verzorgt met zijn team workshops, trainingen en coaching. Hij is een energieke, dynamische spreker en auteur van het boek Egostrippen, de kick van je eigen ik.