Interview Vincent Kersten

Als een van de oprichters van Vlavin Capital was Vincent, samen met zakenpartner Wladimir Meijer, te zien in de documentaire De Risicojongens van Frans Bromet. Via Vlavin Capital konden beleggers investeren in vastgoed in Montenegro. Tijdens een goed gesprek in de kroeg, kwam deze documentaire onlangs weer ter sprake en we vroegen ons af hoe het nu met de Risicojongens is. We namen contact op met Vincent Kersten en interviewden hem.

 

Waarom wilde de VPRO / Frans Bromet een documentaire over jullie maken?

Frans maakt graag documentaires met een financieel onderwerp. Hij zoekt antwoord op vragen als: waar komt rendement vandaan? Waarom verkoopt een investeerder iets voor een hogere prijs aan iemand die het ook weer voor een hogere prijs wil verkopen? Een antwoord op deze vragen is vaak niet eenvoudig te geven. Frans ontdekt de psychologie achter beleggen en legt zijn vinger op pijnlijke plekken in het financiële systeem.

Wat is een Risicojongen?

De titel van de documentaire verwijst naar het avontuur dat wij zijn aangegaan in combinatie met het risico wat inherent is aan beleggen.

Hoe is het jullie vergaan sinds de documentaire?

Met de investeerders van de beleggingsfondsen hebben we afgesproken langer door te gaan. We willen niet in de huidige crisis het onroerend goed verkopen. De appartementen zijn inmiddels afgebouwd en worden verhuurd aan toeristen of aan mensen die het appartement als tweede woning gebruiken. Twee van de tien staan nog te koop.

Inmiddels bestaat ook het reisbureau Montenegro Reizen dat vakanties naar Montenegro aanbiedt. Vakantiegangers kunnen ook “onze” appartementen huren. Hiermee is de cirkel rond: toeristen huren de appartementen die wij hebben gebouwd en dat levert de bezitters van deze appartementen huurinkomsten op.

Heeft deze documentaire jullie veel opgeleverd?

Wij hebben kunnen laten zien hoe wij werken. Vele kijkers kenden Montenegro niet en waren verrast door de schoonheid van het land. Een aantal kijkers is er door het programma naar Montenegro op vakantie gegaan. Eén van de kijkers van de documentaire heeft zelfs een appartement gekocht.

Als jij geld over zou hebben, waar zou je het dan in investeren?

Ik zou in deze tijd waarin het financiële systeem wankelt kiezen voor de zogenaamde “Hard Assets”. Denk hierbij aan edelmetalen, grondstoffen zoals olie en onroerend goed. Onroerend goed in Montenegro, waar grond bovendien schaars is, past uitstekend binnen deze filosofie.

Wat is het beste advies dat je ooit gekregen hebt?

Ga uit van eigen kracht en creëer je eigen succes.

Hoe kom je aan klanten voor jullie bedrijf?

Veel klanten kennen we via het tv-programma Business Class. Nu is dit programma voor ons niet meer geschikt voor acquisitie.

Montenegro appartementen

Hoe is het met je compagnon Wladimir?

Afgelopen zomer is het reisbureau overgegaan naar Wladimir. Hij zal het reisbureau verder doorontwikkelen. Daarnaast houdt hij focus op “business in Montenegro” zoals vastgoedinvesteringen en consultancy.

Wat kunnen we in de toekomst van jou verwachten?

Ik treed deels terug uit het bedrijf Vlavin Capital. Momenteel richt ik een nieuw bedrijf op in de branche voor edelmetalen. Het huidige financiële systeem vraag om een out-of-the-box benadering, waar ik invulling aangeef. Graag vertel ik hier een volgende keer meer over.

Wordt je na de crisis ook anders benaderd als beleggings/investeringsmaatschappij ?

Beleggers vonden het 6 jaar terug leuk om te investeren in Montenegro; risico nemen was leuk. Momenteel zijn beleggers risico avers en dan passen investeringen in Montenegro minder goed in het plaatje…

Waar ga je naar toe op vakantie?

Het Mediterrane klimaat en leven bevalt me goed voor een vakantie. Na Montenegro wordt het nu wel tijd voor iets anders, ik denk aan Spanje of Portugal.

Websites: www.vlavincapital.nl | www.montenegroreizen.nl

Linkedin: Vincent Kersten | Wladimir Meijer

Vincent Kersten

Vincent Kersten is ondernemer en als een van de oprichters van Vlavin Capital was hij, samen met zakenpartner Wladimir Meijer, te zien de VPRO documentaire De Risicojongens. Via Vlavin Capital konden beleggers investeren in vastgoed in Montenegro.