Interview UniPartners

UniPartners is een non-profit onderzoeksbureau dat wordt gerund door studenten. UniPartners opereert vanuit 10 verschillende universiteitssteden en voert onderzoeken uit, op basis van wetenschappelijke kennis. Universitaire studenten met de juiste achtergrond en instelling krijgen bij ons een unieke kans om zich in de praktijk te bewijzen en ervaring op te doen. Als adviesbureau bewegen wij ons op een kennisgebied dat net zo breed en veelzijdig is als de universiteit zelf.

Wanneer is UniPartners ontstaan en waarom?

UniPartners is ontstaan in de jaren 80. Het viel academische studenten op, dat er tijdens hun studie weinig praktijk ervaring werd opgedaan en tegelijkertijd merkten zij tijdens bedrijfsbezoeken, dat bedrijven vaak vraagstukken hadden waar een student aan zou kunnen werken. Het concept van UniPartners was dan ook snel geboren.

Wat maakt jullie interessant om mee samen te werken

Ten eerste onderscheidt UniPartners zich door de academische kennis die wordt gebracht door de consultants en bestuurders. De kwaliteit van projecten wordt nauwkeurig begeleid door de bestuurders, die hiervoor zijn getraind. Daarnaast is er een raad van advies die bestaat uit mensen uit het bedrijfsleven.

Het projectmanagement is in handen van UniPartners zelf en daardoor nemen we het controlerende gedeelte uit handen van de opdrachtgever. Twee aspecten zorgen ervoor dat UniPartners projecten aan kan bieden tegen gunstige tarieven, namelijk; Unipartners is non-profit organisatie en UniPartners maakt gebruik van academische studenten, die in vergelijking met andere consultancy bureaus relatief goedkoop zijn.

Als laatste is UniPartners een flexibele organisatie, doordat bestuurders en consultants hun tijd flexibel kunnen indelen.

Verschilt de omzet van Unipartners in de afgelopen jaren?

De afgelopen jaren zit UniPartners Groningen in een stijgende lijn. De omzet is afhankelijk van het actief acquireren maar ook het onderhouden van een goed netwerk. Door nieuwe partnerships aan te gaan wordt de omzet van UniPartners naar een hoger niveau getild.

Werken jullie qua vestigingen ook veel met elkaar samen?

Ja, wij vinden het belangrijk om kennis binnen het UniPartners netwerk te delen. Iedere stad en iedere vestiging komt situaties tegen die een unieke aanpak vereisen. Bij problemen is het handig om te kijken hoe andere vestigingen hiermee om zijn gegaan. Iedere maand komen de bestuurders van alle functies bijeen om te kijken hoe het gaat en wat er beter kan.

Hoe komen jullie aan nieuwe klanten?

Er zijn in principe vier manieren waarop klanten bij ons terecht komen.

De eerste is simpelweg koude acquisitie. Door koude acquisitie raken bedrijven geïnteresseerd in onze diensten. Dit is echter een lastige en vaak minder leuke manier van acquireren.  De tweede manier is de zogenaamde warme acquisitie. Door intensief gebruik te maken van het netwerk wordt aangestuurd op koffie afspraken en netwerkbijeenkomsten. We treden in gesprek met bedrijven en bekijken of UniPartners wat voor ze kan betekenen.

Als derde zorgt de PR-manager voor de naamsbekendheid. Dit kan zijn door ludieke acties of door simpelweg te flyeren. Hierdoor kloppen bedrijven en studenten bij ons aan. Tenslotte zien wij steeds vaker dat klanten door mond-tot-mond reclame via oude opdrachtgevers contact met ons opnemen.

Hoeveel uur per week besteden jullie gemiddeld aan UniPartners?

Als bestuur besteden wij per persoon rond de 25 uur per week aan UniPartners. Voor studenten, die op projecten bezig zijn, is het aantal uren afhankelijk van het soort opdracht en de deadline. Gemiddeld zijn studenten 8 tot 15 uur per week aan een project bezig.

Wat willen jullie komend jaar anders doen of juist hetzelfde doen als in de vorige jaren?

Het nieuwe beleid richt zich op groei en continuïteit. We willen ons focussen op partnerships en het onderhouden van een actief netwerk. Hierdoor willen we meer projecten kunnen aanbieden aan studenten en ook meer studenten informeren over UniPartners.

Waarom ga je werken als je student bent?

Als je kijkt naar de afgelopen jaren dan gaan er steeds meer mensen studeren, het is volgens ons belangrijk dat je je als student onderscheidt door iets extra’s te doen buiten je studie. UniPartners is daar een goed voorbeeld van; je doet praktijk ervaring op, het staat goed op je cv en het verdient ook nog eens lekker.

Hebben jullie nog tips voor Acquisitie.org en onze lezers?

Ja, we hebben de volgende tips:

Wees je ervan bewust dat acquisitie tijd kost en dat het af en toe hard werken is.

Een goede acquisitie wordt vele malen makkelijker door middel van een sterk netwerk. Daarom is netwerken extreem belangrijk.

Kijk waar je goed in bent en waarin je je kan onderscheiden ten opzichte van de concurrentie.

Belangrijk om te beseffen is dat een goede acquisitie eigenlijk alleen mogelijk is als de diensten en/of producten die je aanbied kwalitatief goed zijn. Daarnaast moet je zelf ook geloven in deze diensten en/of producten. Als dat geloof er niet is, begin er dan niet aan.

Website UniPartners

UniPartners

UniPartners is een non-profit academisch adviesbureau dat gerund wordt door studenten. We bestaan al sinds 1987 en zijn onze opdrachtgevers vanuit 10 universiteitssteden van dienst met wetenschappelijke expertise op een breed terrein.