Acquisitietips werken niet

Misschien een beetje een misleidende titel, want natuurlijk kunnen acquisitie tips wel helpen, maar lang niet altijd! Hoe komt dat dan? Passie, inzet, zelfvertrouwen en lekker in je vel zitten, zijn onmisbaar voor goede acquisitie.

Verwarring door acquisitietips

De toppers onder de salestrainers uit Amerika en de doorgewinterde verkopers uit je eigen netwerk, komen vaak met lijstjes. 7 dingen die je MOET doen, om de perfecte presentatie te houden of 3 regels die je altijd MOET volgen, om een goed acquisitiegesprek te voeren. Ze zijn handig en soms onmisbaar, maar stellen niks voor als hierdoor je passie, gedrevenheid en zelfvertrouwen wegvallen, zodat jij je er niet meer prettig bij voelt. Acquisitie begint namelijk bij jezelf, dus houd het ook bij jezelf!

Wie heeft er iets aan acquisitietips?

Verkopers, ondernemers en acquisiteurs moeten hun targets halen en acquisitietips kunnen een bijdrage leveren aan het halen van die targets. Mensen die op op zoek zijn naar nieuwe inzichten, ideeën, technieken en kennis van anderen, hebben het volgende met elkaar gemeen…

Motivatie en ambitie

Gemotiveerde verkopers en ondernemers met ambitie, zijn altijd op zoek naar verbetering. Ze kennen hun zwakke eigenschappen en willen deze juist ombuigen naar sterke eigenschappen. Daarnaast willen ze juist hun sterke kanten nog sterker maken. Ze willen groeien in kennis en ervaring en zijn bereid daar werk voor te verzetten. Zowel persoonlijk als zakelijk. Ze denken niet in problemen, maar in kansen en oplossingen en denken minder aan eventuele obstakels, die zouden kunnen tegenkomen.

Doelgericht en vasthoudend

Het doel en het resultaat is het belangrijkste. De verkoper of ondernemer zal er alles aan doen om het doel te bereiken. Er zijn bijna geen tegenslagen, omdat er vooral wordt gelet op waar de kansen liggen en niet naar de acquisitie, waarbij het niet gelukt is. Natuurlijk zijn dit wel leermomenten, de focus ligt op het zoeken naar oplossingen om de resultaten te verbeteren en de doelen te behalen.

Flexibiliteit

Een verkoper of ondernemer kent zijn netwerk en omgeving, maar staat er open voor om nieuwe ideeën te toetsen, deze bij succes over te nemen en uiteindelijk ook toe te passen. Want iemand die nooit van mening is veranderd en altijd voet bij stuk houdt, heeft niets geleerd. De verkoper of ondernemer is flexibel genoeg om te zien, luisteren en leren wat anderen doen om een hun doel te bereiken en daar uit te halen, wat voor hunzelf van toepassing is.

Verkopers en ondernemers met deze overeenkomsten, zullen openstaan voor acquisitietips en deze gebruiken in hun voordeel om zo nog beter te presteren. Haal er uit wat voor jou werkt en goed voelt, maar houd het dicht bij jezelf!

Foto via Flickr

Yuri van der Sluis

Yuri van der Sluis is specialist op het gebied van sales, personal leadership en persoonlijke ontwikkeling. Hij helpt zzp-ers, salesprofessionals en managers met meer plezier, focus en actie resultaten neer te zetten. Dat doet hij door te trainen, te motiveren en te inspireren.