Cursus omgaan met teleurstellingen gaat niet door

Afwijzingen en teleurstellingen horen er nu eenmaal bij en we moeten er allemaal mee leren omgaan. Misschien heb je er in het dagelijks leven minder mee te maken dan tijdens je salesactiviteiten, maar als je ooit afgewezen bent door dat leuke meisje of die ene jongen, te laat was voor dat feest dat net was uitverkocht of te horen kreeg dat je geen extra bonus zou ontvangen, dan weet je wat afwijzing en teleurstelling inhouden.

Je neemt niet genoeg risico’s

Wanneer je niet regelmatig met afwijzing te maken hebt, dan neem je waarschijnlijk te weinig risico’s en hang je teveel in je comfortzone. Simpel gezegd vindt afwijzing plaats als je actie durft te ondernemen. Als je iemand mee uit vraagt, als je vraagt om iets wat je graag zou willen op je werk, zoals een bonus of een promotie, etc. Als je deze dingen niet doet, dan leef je een veilig leventje. En hoewel dat in  sommige situaties prima is, zal het je niet echt verder helpen of succes brengen.

Om succesvol te zijn, zul je met afwijzing om moeten leren gaan. Het is geen leuk proces (zeker niet wanneer je vroeger geleerd is, dat falen het ergste is dat een mens kan overkomen), maar het het is nodig als je iets wilt bereiken in je persoonlijke of professionele leven.

Hieronder volgen wat manieren om te leren omgaan met afwijzing.

1. Geef afwijzing een andere betekenis in je hoofd

Helaas hebben veel mensen vanuit hun opvoeding of school meegekregen dat falen altijd slecht is. Scholieren en studenten worden onder druk gezet om succesvol te zijn (zelfs al wordt dat gemeten d.m.v. iets arbitrairs als een proefwerk of tentamen) en er continu aan herinnerd dat falen zal leiden tot een scala aan negatieve consequenties in de rest van hun leven. Zoals slapen in een kartonnen doos of uitzicht op een baan aan een lopende band of kassière bij een goedkope Duitse supermarkt.

Het probleem bij deze denkwijze is dat falen (in sommige gevallen) eigenlijk gebruikt zou moeten worden als een enorme leerervaring. Wanneer we falen hebben we de kans om uit te vissen wat er misging en hoe we zaken anders moeten doen in de toekomst. Als we daar tenminste de mogelijkheid voor krijgen. Wanneer je steeds gestraft wordt voor je falen en ervoor behoed wordt, is het geen wonder dat je er angstig voor wordt.

Om uit deze schadelijke mindset te ontsnappen, moet je anders over afwijzing gaan nadenken. In plaats van jezelf voor je kop te slaan, moet je fouten zien als leermomenten en kansen op verbetering.

2. “Wat is het ergste dat er kan gebeuren?”

De gedachte dat je afwijzing moet omarmen is makkelijk voor te stellen, maar veel lastiger om in de praktijk te brengen. Wanneer je het moeilijk vindt om de positieve kant te zien van een afwijzing uit het verleden of in de toekomst, stel jezelf dan de volgende vraag; “Wat is het ergste dat er er kan gebeuren?” De kans is groot dat het een stuk minder erg is dan je denkt.

Stel dat je bezig bent met een dikke prospect en aan het einde van het liedje krijg je de opdracht niet, in hoeverre beïnvloed dat dan de rest van je leven? Waarschijnlijk niet veel. Misschien loop je een leuke commissie mis en wat schouderklopjes, maar je zult er niet dood aan gaan.

3.  Laat je lekker afwijzen!

Zoals met veel andere dingen in het leven, kun je het beste leren omgaan met afwijzing door veel te oefenen!

Wil de confrontatie met afwijzingen aangaan als aan baas? Dan zul je actief op zoek moeten gaan. Als je naar de kroeg gaat met je vrienden, geef dat toppertje naast je een compliment en kom met een leuke openingszin. Vraag elke verkoper (overal) altijd om korting of extra dingen, bestel dingen in restaurants die niet op de kaart staan, etc.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Door actief op zoek te gaan naar afwijzing zul je erachter komen dat het niets voorstelt om af en toe afgewezen te worden (je zult er trouwens versteld van staan hoe vaak je NIET afgewezen wordt). En wanneer jij je eenmaal ontworsteld hebt een de wurggreep waarin afwijzing jou al die tijd heeft gehouden, zul je zien dat je meer kansen krijgt, meer risico durft te nemen en succesvoller zult zijn.

Wat was jouw grootste afwijzing of teleurstelling en hoe ging jij er mee om?