Acquisitie fraude, scam of gewoon slechte communicatie?

Het blijft me verbazen hoe sommige bedrijven aan hun geld willen komen. Vorige week werd mijn vrouw gebeld door de Nationale Beautycoupon, omdat ze een prijs had gewonnen. Ze zou een half jaar geleden een online enquete hebben ingevuld en onder de deelnemers werden 250 prijzen weggegeven, een dagje naar een bekend wellnessresort in het oosten van het land. Ze zou een voucher krijgen en hoefde alleen maar €10,- euro verzendkosten te betalen. Het zal je niet verbazen dat mijn vrouw het wat vreemd vond om te moeten betalen voor een gewonnen prijs die met één postzegel kon worden verzonden, dus besloot ze wat tijd te rekken en vroeg om later te worden teruggebeld.

Nog nooit van gehoord

Wij zijn meteen gaan zoeken naar deze Nationale Beautycoupon, maar we konden nergens iets vinden. Niet bij de Kvk, niet via Google en ook niet via Twitter (Je zou toch denken dat er minstens één van de 250 dames wel een berichtje zou plaatsen). Ook het telefoonnummer waar mee werd gebeld, was niet bereikbaar. Daarna hebben wij contact opgenomen met het betreffende wellnessresort en ook zij hadden nog nooit van dit bedrijf gehoord.

Vaag verhaal

Toen mijn vrouw opnieuw werd gebeld heb ik het gesprek overgenomen, omdat ik toch wel heel benieuwd was welk bedrijf er op deze manier een soort van acquisitie doet. Na lang vragen, zagen en nog meer vragen werd het mij duidelijk dat ik een ingehuurd call center aan de lijn had. De beste meneer kon mij niet vertellen welk call center of voor welke opdrachtgever hij aan het werk was. De Nationale Beautycoupon, was de enige naam die hij door had gekregen zei hij. Wel kon hij mij vertellen dat de online enquête bedoeld is om informatie te verzamelen en te verkopen aan het betreffende wellnessresort en dat de vouchers het middel zijn om zoveel mogelijk deelnemers mee te laten doen. Deze vouchers kopen ze in bij het resort zelf en de informatie verkopen ze weer terug aan het resort.

Uiteraard hebben we meteen weer contact met het resort opgenomen en die vonden het, net als wij, maar een vreemd verhaal. Ze doen namelijk al hun marktonderzoeken zelf en ze hebben nog nooit zaken gedaan met de Nationale Beautycoupon, laat staan 250 vouchers verkocht. Ze hebben laten weten dat ze verder gaan uitzoeken welk bedrijf hun naam onterecht gebruikt, om eventuele schade te voorkomen.

Is dit fraude of gewoon slechte communicatie?

Nu vraag ik mijzelf af, is dit nu acquisitie fraude, scam of gewoon slechte communicatie? Het kan natuurlijk zijn dat er inderdaad een bedrijf is dat dit soort enquêtes doet en prijzen weggeeft (lees: verkoopt). Maar zorg dan in ieder geval dat je verhaal klopt en dat je je eigen naam gebruikt, zodat je vindbaar bent. Is wel zo betrouwbaar.

Nou ja, eindstand is dat wij beide, als dank voor onze alertheid, zijn uitgenodigd om een dag te komen relaxen. Wij hoeven hiervoor geen verzendkosten te betalen of vage enquêtes in te vullen, maar gewoon even bellen voor een afspraak.

Djoea van Zanten

Sales & new business liefhebber. Helpt bedrijven om slim en effectief sales te optimaliseren. "Omdat ik geloof dat je klanten pas echt kan helpen wanneer je daadwerkelijke waarde levert en de deal sluit." Op www.djoeavanzanten.nl leest u regelmatig nieuwe tips, tricks en strategieën, welke u helpen om uw business te laten groeien.

10 gedachten over “Acquisitie fraude, scam of gewoon slechte communicatie?

 • 12 juli, 2013 om 16:29
  Permalink

  ik ben ook gebeld door de nationaal beauty coupon en heb 2 zwaluwehoeve bonnen gekocht voor 24,90 omdat ik die gewonnen had en kreeg het op acceptgiro en het klopt wel het is wel een goed bedrijf want ze zeggen de waarheid en de zwaluwehoeve kent de bedrijfsnaam niet maar als je zou zeggen dat het om een deluxebox gaat dan weet de zwaluwehoeve wel antwoord te geven en ben er al heen geweest met de bonnen naar zwaluwehoeve en het klopt alleenmaal wel mensen maken alleen al te snel ophef door het verleden heb wat meer vertrouwen ga met de tijd mee alles wordt ook toch digitaal gedaan dus waar maak je je druk om mensen hebben zoveel wantrouw overal in en alles gaat googlen op internet terwijl als je op kpn gaat zoeken of upc of nuon vind je ook alleen maar negatieve tijd en geen positieve dingen get a life en take een riks

 • 15 juli, 2013 om 12:27
  Permalink

  Jemig wat een makkelijke manier om aan gratis kaarten te komen! Ik ben ook gebeld door nationaal beauty coupon een tijd geleden, ik heb netjes mijn kaartjes ontvangen en moest alleen 24,90 euro betalen voor het tweede kaartje. ik snap best dat er 9,95 euro gevraagd wordt voor 1 kaartje het kost natuurlijk ook geld om ze in te kopen en als je er maar 1 neemt ja dan betaal je verzendkosten. Z’on arrangement is vrij duur om zelf te kopen en vind het een geweldig initiatief! Ik kan nu mooi voor weinig geld de hele dag naar een welnesscentrum. Ik vind persoonlijk dat je een gegeven paard niet in de bek moet kijken en het meer een laffe manier om aan gratis kaarten te komen sorry hoor!

  Je hebt een kaartje gewonnen dat je dan een kleine bijdrage moet doen aan verzendkosten nou, nou… Toen ik gebeld was heb ik ook doorgevraagd en inderdaad het gaat om een deluxebox als je dat doorgeeft aan het desbetreffende welnesscentre dan snappen ze het in ene wel!

  Heel veel callcenters bellen namens bedrijven daarvoor worden ze ingehuurd dus het is dan ook logisch dat je vaak de naam niet vind online, maar als je doorvraagt aan de telefoon krijg je wel degelijk informatie en klopt het dus wel met de deluxebox! Ik ga in ieder geval lekker genieten van mijn prijs en vind het nogmaals erg uit het verband getrokken. Inderdaad heb eens iets meer vertrouwen i.p.v nog net geen detective erop te zetten a 9,95 euro Mvg

 • 18 juli, 2013 om 14:57
  Permalink

  Beste Tamara en Jessica,
  Ik ben blij dat jullie zo tevreden zijn over deze manier van zaken doen. Na het lezen van jullie verhaal lijkt het er dus op dat het hier eerder om slechte communicatie gaat i.p.v. fraude. Dat is goed nieuws.
  Het is overigens wel opvallend dat jullie reacties sterk op elkaar lijken en binnenkomen via hetzelfde IP adres…. Maar goed, ook hier zullen we meer vertrouwen in moeten hebben dus.

 • 24 juli, 2013 om 16:07
  Permalink

  klopt het lijkt erg op dezelfde verhaal maar als het ons verteld word dan hebben we dat in ons hoofd natuurlijk en zo zijn wij ook netjes benaderd en hetzelfde ip adres klopt want mevrouw jessica is mijn vriendin en die is ook benaderd op dezelfde dag als ik en daarna heb ik het verhaal aan haar laten lezen en toen heeft zei ook meteen een reactie geplaatst omdat ze het erg vond dat mensen altijd erg wantrouwig zijn wat jammer is maar dat is ook zo gecreërd door verschillende telemarketingen in heel nederland niet alle telemarketingen zijn helemaal eerlijk en is er altijd een adertje onder het gras maar ja ik zeg alltijd kijk een paard niet in een gegeven bek

 • 24 juli, 2013 om 23:45
  Permalink

  Mijn partner had ook een prijs gewonnen. De beautycoupon. Begreep niet helemaal hoe en wat, maar vond een prijs winnen helemaal leuk. Bon werd afgestuurd en nu een mail voor 24,90 via een incassobureau.
  Reden genoeg voor mij om er morgen in te duiken alvorens te voldoen, vind het erg raar dat er betaald moet worden voor een gewonnen prijs.wordtvervolgd.

 • 25 juli, 2013 om 08:34
  Permalink

  Beste stephanie dat klopt inderdaad dat is als je twee kaartjes neemt de eerste heb je gewonnen maar de tweede niet die krijg je met een korting thuisgestuurd dat is mij ook verteld. daarom heb ik er maar een besteld tegen 9,95 verzendkosten. als het goed is heb jij net als ik een voicelog moeten inspreken met dat je daarmee akkoord gaat. als dat zo is kan je het helaas niet ongedaan maken. tevens had je 7 dagen de tijd om de couponnen terug te sturen waarom wachten tot een incasso? ik blijf erbij dat je goed moet luisteren als er gebeld wordt met een aanbod er is niemand die jou verplicht iets af te nemen daar ben je zelf bij. ben je van mening dat het niet klopt kun.je altijd nog de voicelog op vragen dat bestaat niet voor niks. Succes!

 • 26 augustus, 2013 om 08:38
  Permalink

  Beste Djoeka,

  Laat je niet om de tuin leiden; het is écht oplichterij!! Niet voor niets dat de antwoorden van het ene ip-adres maar twee ‘verschillende dames’ zo veel op elkaar lijken.. Google maar eens verder op de naam ‘Alektum incasso bureau’ en dan vind je al gauw een relatie met consumentenprogramma’s als “Kassa” etc.
  Ook ik lig met deze bedrijven in de clinch, krijg geen antwoord op mijn correspondentie en er klopt niets van, van begin tot eind!!

  • 26 augustus, 2013 om 10:39
   Permalink

   Hoe het ook is, het blijft een bijzondere manier van ‘zaken’ doen. Zelf zou ik er nooit voor kiezen om te betalen voor een gewonnen prijs en zeker niet als het bedrijf in kwestie niet eens bestaat.

 • 16 september, 2013 om 09:26
  Permalink

  Ik heb wel een aanmaning gekregen maar nooit de kaarten.
  Als je belt naar incasso mag je een klachtenbrief schrijven
  Heb dat gedaan en eea maar bij mijn advocaat neergelegd.

  gewoon oplichters volgens mij

  • 16 september, 2013 om 20:14
   Permalink

   De ervaringen worden er niet veel beter op… Dank voor je reactie.

Reacties zijn gesloten.