De grootste eikels in sales, deel 2

Gisteren hadden we het, met het oog op de nare types in acquisitieland, al over De Aal en De Bullebak. Vandaag zijn ‘De Rat’ en ‘De Prima Donna’ aan de beurt.

De Rat

De Rat is als een Rus in een all-inclusive resort bij het buffet. Hij probeert zoveel mogelijk leads voor zichzelf te houden, ook al weet hij dat hij ze nooit allemaal alleen kan sluiten. Sterker nog, hij probeert zo hard mogelijk om zo weinig mogelijk te doen en toch overal de credits voor te claimen. Het lijkt alsof hij het altijd druk heeft. Ratten zijn net iets te vaak met hun salesmanager in gesprek en hebben het tijdens meeting altijd over die ene ‘hot lead’, waar ze mee bezig zijn. De Rat praat meer over succes, dan dat hij het daadwerkelijk heeft.

Het lijkt alsof ze altijd aan het lunchen zijn met klanten en zijn bij ieder evenement aanwezig, maar halen sporadisch hun targets. De Rat is een schooier en zal nooit een topper worden. Collega’s zien met lede ogen aan, hoe hij de ene na de andere mooie deal uiteindelijk verneukt. De Rat loopt veel rond op kantoor en houdt stiekem meer van roddelen dan verkopen. Hij jat ideeën van anderen en strijkt vervolgens met de eer. De Rat is een mooie prater, maar maakt het niet waar.

De Prima Donna

Dit is eigenlijk een beetje de Cristiano Ronaldo van het salesteam. De topper die consequent zijn targets haalt, maar dit ook net iets te goed van zichzelf weet. Ze beschikken over bovennatuurlijke productkennis en verkoop-skills. Ze zijn arrogante verkoopmachines. Ze zijn als laatste op kantoor en gaan als eerste weer weg. Het zijn geweldige verkopers, maar wel eikels. Ze hebben voor niemand tijd, behalve voor zichzelf. Ze hebben schijt aan het team en vertikken het om hun kennis te delen.

Ze hebben lak aan de regels en vinden dat deze niet op hun van toepassing zijn, omdat ze goed scoren. Ze werken het CRM niet bij, omdat ze zich daar te goed voor voelen. De Prima Donna is moeilijk te ontslaan. Hun cijfers zijn de beste van het hele bedrijf en ze zijn briljant in het maken van interne relaties op het hoogste niveau. De directeur en commercieel directeur lopen met hem weg en gebruiken De Prima Donna, als boegbeeld voor hun sales succes. Terwijl de salesmanager en het salesteam De Prima Donna uitkotsen. De Prima Donna maakt het waar, maar is op de lange termijn een kwaadaardig gezwel binnen een salesteam.

Nou vooruit, nog eentje dan… een bonuseikel!

De Zeiksnor

De Zeiksnor klaagt altijd. Het maakt niet uit waarover. De Zeiksnor vindt altijd wel een puntje van kritiek en heeft altijd wel iets negatiefs te zeggen over een goed idee. Ze hebben een gigantisch arsenaal aan excuses, waarom het niet lukt om iets te verkopen. Het is te duur, de markt is slecht, het product is verouderd, het bonussysteem is niet goed, de targets zijn te hoog, de druk is te groot, de leads zijn te slap, het salesmanagement snapt het niet, etc.

De Zeiksnor heeft overal een probleem mee. Hij probeert vertrouwen op te bouwen bij zijn klanten, door de vuile was van zijn werkgever buiten te hangen. De Zeiksnor geeft graag en veel korting, want ondanks zijn negatieve inslag wil hij toch aardig gevonden worden. Helaas haalt hij zelden zijn targets. Hij huppelt van de ene baan naar de andere, waar hij vaak sterk begint. Maar na verloop van tijd zal hij steeds minder gaan scoren, door de negatieve spiraal die hij zelf creëert. Minder presteren> iedereen en alles de schuld geven behalve zichzelf> nog minder presteren> etc. Het grote gevaar van de Zeiksnor zit hem in het feit, dat hij met zijn bruine aura de rest van het team infecteert en anderen met zich mee trekt.

Hoe je omgaat met deze eikels is misschien iets voor een nieuw artikel. Voor nu is het advies: wees geen eikel en misschien nog wel belangrijker: neem geen eikels aan!

Als ik nog eikels vergeten ben, dan zie ik ze graag terug in de reacties…

Foto via Flickr.

Een gedachte over “De grootste eikels in sales, deel 2

  • 14 oktober, 2012 om 19:33
    Permalink

    De Zeehond,

    Deze sul heeft grote waterige ogen en kijkt je direct schuldbewust aan als je hem ergens op aan spreekt. Zijn blik is die van het jonge zeehondje uit de reclame …je maakt direct je geld over je geeft hem graag opslag. De zeehond heeft vaak goede cijfers en maakt netjes zijn aantekeningen in het systeem…helaas zie je hem nooit echt werken meestal zit ie gezellig met colleg,as te keufelen. Later blijkt vaak dat de zeehond er zijn eigen boekhouding op nahoud en zeer gammele afspraken heeft gemaakt die veelal niet tot het daadwerkelijk betalen van leiden. De zeehond is de nachtmerrie voor elke teamleider en salesmanager omdat iedereen hem mag ………maar als jij degene bent die achter zijn betrouwbare berouwvolle ogen komt wie gaat je dan geloven??

Reacties zijn gesloten.