De grootste eikels in sales

En met eikels bedoel ik alle “salesprofessionals” die acquisitie een slechte naam geven. We kennen ze allemaal. Clowns die alleen bezig zijn met hun eigen gewin. Ze maken misbruik van klanten zonder schuldgevoel, zijn slechte teamspelers en funest voor een productieve salesomgeving. Laten we deze types eens op een rijtje zetten en kijken of je ze herkent.

De Aal

Deze eikels gebruiken hun uiterlijk, kledingstijl en vlotte babbel om geloofwaardigheid te creëren.  Ze zijn glad en hebben het talent om precies te weten wat hun slachtoffer denkt. Ze gebruiken hun sterke en aantrekkelijke persoonlijkheid om hun collega’s of klanten op hun gemak te stellen. Ze zijn verre van opdringerig, omdat ze weten dat opdringerigheid kan afschrikken.

In plaats daarvan benaderen ze hun doelwit met dooddoeners, complimentjes en veel informatie. De Aal heeft productkennis en kent zijn concurrenten. Ze hebben enorme hoeveelheden informatie in hun hoofd en gebruiken wat ze nodig hebben om hun prooi in de val te lokken. Ze liegen niet openlijk, maar hebben er geen moeite mee de waarheid te verdraaien in hun eigen voordeel. De Aal sluit zijn deals, heeft een groot netwerk en ‘kent’ iedereen. De Aal is populair bij nieuwe collega’s, maar mensen die hem wat langer kennen, hebben geen goed woord voor hem over.

De Aal is een ‘glijer’. Hij zoekt naar een gaatje tijdens zijn verkoopgesprek en glibbert naar binnen om vervolgens de deal te sluiten. Zodra de order binnen is, is De Aal alweer verdwenen. Lang voordat jij je realiseert dat je iets gekocht hebt, dat je niet nodig hebt.

De Bullebak

De Bullebak kent geen genade. Het woord ‘Nee’ komt niet in zijn woordenschat voor. Hij slaat je net zolang op je bek, tot je iets van hem koopt. De subtiele kant van de verkoop is niet aan hem besteed. Bullebakken hebben schijt aan lichaamstaal en koopsignalen. Het is gas op de plank en gaan met die banaan! De Bullebak is een ster in het afbranden van beslissingen, die zijn gesprekspartner neemt. Hierdoor voelen klanten en collega’s zich vaak niet serieus genomen, maar zijn ook weer te bang om er iets van te zeggen. Bullebakken zullen daarentegen nooit aarzelen om anderen direct te vertellen, dat ze een fout hebben gemaakt.

Bullebakken zijn bot, praten hard, en houden niet van ijsbrekers of lullen over koetjes en kalfjes. De Bullebak meet zijn succes af aan het aantal deals dat hij binnenhaalt, niets anders. Ze hebben geen tijd om aardig te zijn of voor lange acquisitiegesprekken. In hun belevingswereld zij er twee soorten prospects: Zij die gaan kopen en zij die in de weg lopen. De Bullebak zal ook zonder medelijden zijn collega’s naaien, als dat nodig is om de deal te sluiten.

Net als De Aal, is de Bullebak in geen velden of wegen meer te bekennen, wanneer hij de deal eenmaal binnen heeft. Hij heeft geen tijd om je handje vast te houden nadat je iets gekocht hebt, want er staat alweer iemand anders klaar om afgeblaft te worden.

Wordt vervolgd…

Morgen in deze serie: ‘De Rat’ en ‘De Prima Donna’.

Foto via Flickr.