Laat je niet afleiden in je acquisitie

Het lastige van het acquisitievak is dat je aandacht verdeeld moet worden, over van alles en nog wat. Koude acquisitie, vergaderingen, offertes maken, administratie, CRM bijwerken, onderhandelen, accountplannen, trainingen, netwerken, etc. Het gevaar is dat je de focus verliest op de zaken, die er echt toe doen en waarmee je uiteindelijk je doelen bereikt. Hoe zorg je ervoor dat je de juiste focus houdt en je niet laat afleiden?

Formuleer scherpe doelen en houd daar aan vast

Als je voor jezelf een helder doel hebt, kun je dat doel alleen maar behalen als je daar pro-actief aan werkt. Jij bent degene die weet wat er moet gebeuren om de eindstreep te halen. Dus zul jij er ook voor moeten zorgen dat je prioriteiten stelt. Denk hierbij een een planning, waarbij het hoofddoel centraal staat. De rest plan je daar omheen.

Zeg ‘Nee’ uit zelfbescherming

De hele dag door zul je hulpvragen krijgen van klanten en collega’s. Wanneer jouw hoofddoel en prioriteiten hierdoor gevaar lopen, dan is dat je eigen keuze. Durf nee te zeggen en onderbouw het. Hiermee creëer je meer ruimte voor jezelf.

Kijk kritisch naar waar je mee bezig bent

Als je eerlijk tegen jezelf bent, dan weet je dat bepaalde taken die je doet minder van belang zijn. Houd jezelf een spiegel voor, bij alles wat je doet. Welke taken zijn van belang voor het behalen van je doel en welke activiteiten kun je uitstellen? Let hierbij vooral op tijdrovende zaken.

Schat de kans op succes zo vroeg mogelijk in tijdens je acquisitie

Acquisitie is tijdrovend. Nieuw klanten binnenhalen vraagt vaak om een langer traject. Als je dan achteraf de deal niet binnenhaalt, dan is dat natuurlijk doodzonde van je tijd. Houd jezelf niet voor de gek en wees streng. Bescherm jezelf tegen tijdsverspilling aan prospects, waarvan je stiekem al weet dat ze het niet gaan doen. Zoek naar de pareltjes, waarbij de succeskans het grootst is.

Houd werk en privé gescheiden

Probeer zo weinig mogelijk privézaken te regelen of gesprekken met het thuisfront te voeren tijdens je werk. Dit kan je uit balans brengen en afleiden. Bewaar dit voor ’s avonds of je vrije dag.

Fysiek versus Geestelijk aanwezig

Als je met koude acquistie bezig bent of je bent een belangrijk voorstel aan het uitwerken, dan ben je misschien fysiek wel aanwezig, maar geestelijk niet. Als het goed is, ben je volledig gefocust op je doel. Maak dit ook duidelijk aan je collega’s, zodat zij ook weten dat je aan iets belangrijks werkt. Je agenda blokken is echt een must!

Wat kan de werkgever doen?

Een duidelijke richting en visie formuleren waar een verkoper zich in kan vinden. Vanaf de eerste dag duidelijke targets, verwachtingen en werkwijzes communiceren. Heldere afspraken maken, wat betreft de samenwerking tussen verschillende afdelingen en het voorkomen van onrust en negativiteit.

Naar een doel toewerken is essentieel voor het binnenhalen van nieuwe klanten en succesvolle acquisitie. Afleiding is dodelijk voor de productiviteit en uiteindelijk dus ook de omzet. Als je gericht naar een doel werkt en je niet laat afleiden, dan vergroot je de kans op succes. Sterker nog, als je dit structureel doet, zul je boven jezelf uitstijgen.

Foto via Flickr

Yuri van der Sluis

Yuri van der Sluis is specialist op het gebied van sales, personal leadership en persoonlijke ontwikkeling. Hij helpt zzp-ers, salesprofessionals en managers met meer plezier, focus en actie resultaten neer te zetten. Dat doet hij door te trainen, te motiveren en te inspireren.