Interview Broodfonds

Het Broodfonds is een arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor zelfstandige ondernemers. Een verantwoord en betaalbaar alternatief voor reguliere verzekeringen. Als je deelneemt heb je controle op je geld en het beleid.
Het Broodfonds werkt als een schenkkring.

Wie ziek is krijgt van alle deelnemers een bedrag geschonken. Dit bedrag is bedoeld om te voorzien in het eerste levensonderhoud, een basisvoorziening. De deelnemers zijn verantwoordelijk voor de uitvoering.Het geld dat je iedere maand op je eigen broodfondsrekening stort blijft, met aftrek van de schenkingen en kosten, van jezelf.

Je kunt al een Broodfondsgroep starten met 20 ondernemers uit je netwerk. Een groep moet vervolgens doorgroeien naar 40 deelnemers om robuust te worden en meerdere zieken tegelijkertijd aan te kunnen.

Wat is de reden geweest voor het bedenken ervan?

Het is uit een bestaande behoefte van ons samenwerkingsverband van ondernemers ontstaan. Veel van de ondernemers hadden geen AOV vanwege de hoge kosten ervan. Niet alleen hoge kosten maar ook vragen als krijg ik wel uitbetaalt als ik het nodig heb en wat doet de verzekeringsmaatschappij met mijn premie gelden, waren aanleiding voor mensen om zich niet te verzekeren.

We zijn toen een  alternatieve voorziening uit gaan werken. Uitgangspunt moest daarbij zijn een collectief, duurzaam solidair en betaalbaar alternatief.  Na twee jaar ontwikkeltijd kwamen we tot het Broodfonds concept. We brachten het meteen in de praktijk en inmiddels bestaat het eerste Broodfonds nu zeven jaar.

Dat werkte goed, vanuit onze omgeving kregen we steeds vaker vragen of mensen ook mee konden doen met het broodfonds. Zo zijn we in 2010 gestart met het bedrijf De BroodfondsMakers coöperatie waarmee we ondernemers begeleiden bij het starten van een Broodfonds.

Wie komen er voor in aanmerking?

Er zijn drie voorwaarden om mee te kunnen doen aan een Broodfonds:

1 Je bent zelfstandig ondernemer
2 Je bedrijf bestaat langer dan 1 jaar
3 Je hoofdinkomen genereer je uit je bedrijf

Een belangrijk uitgangspunt is dat deelnemers elkaar kennen waardoor controle bij ziekte niet nodig is. Nieuwe deelnemers worden geïntroduceerd via een al deelnemend lid. Kijk binnen je netwerk of organisaties waar je mee verbonden bent, naar mensen met wie je een Broodfonds wilt starten.

Begin met een kleine groep mensen. De volgende stap is om vanuit die groep nieuwe gegadigden te vinden.

Je kunt je toch al verzekeren, waarom zou je kiezen voor het Broodfonds?

Voor zelfstandigen rijst vroeg of laat de vraag hoe je je verzekert tegen langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid. Zelfstandigen hebben geen wettelijk recht op inkomensondersteuning. In de praktijk betekent het dat je als zelfstandige een grote financiële buffer moet hebben als je een langere periode door ziekte uitvalt.

Naast financiële consequenties, is er ook het gevaar voor de continuïteit van je bedrijf. Met het Broodfonds is het niet nodig om financiële reserves aan te spreken of een beroep te doen op je naaste omgeving. Bij verzekeringsmaatschappijen zijn de premies vaak erg hoog. Als verzekerde heb je geen invloed op (en inzicht in) hoe het geld wordt belegd.

De verzekeringsmaatschappij bepaalt hoeveel premie er betaald moet worden en wanneer iemand in aanmerking komt voor een uitkering. Door allerlei controles en medische keuringen kan uitbetaling onzeker zijn of lang op zich laten wachten.

Heb je een risicovol beroep of een medisch verleden of ben je ouder dan 50 jaar dan betaal je ook nog eens een veel hogere premie. Als oplossing hiervoor is het Broodfonds ontwikkeld

Kunnen acquisiteurs en Acquisitie bureaus zich ook verenigen in een Broodfonds.

Ja, als zij voldoen aan de bovengenoemde 3 voorwaarden en als ze elkaar al kennen of willen leren kennen. Aangezien vertrouwen de basis vormt van een broodfonds.

Er zijn imiddels 822 ondernemers, die allemaal hun eigen bedrijf hebben, die zich bij een van de 27 verschillende Broodfondsen hebben aangesloten.

Pensioenfondsen hebben er een potje van gemaakt, wat doen jullie met de inleg en hoe safe is dat?

De inleg blijft van de deelnemer zelf. Als een ondernemer besluit uit het Broodfonds te stappen, dan krijgt hij weer de beschikking over het geld dat nog op zijn Broodfondsrekening staat, eventueel nog met aftrek van de laatste schenkingen.

Wat gebeurt er als iemand net doet alsof hij ziek is?

Een Broodfonds is gebaseerd op vertrouwen. De gevolgen van het misbruik maken zijn groot. Iedereen binnen en buiten het broodfonds zal dit misbruik te weten komen, door de kleine groepen (maximaal 50 deelnemers) is er sociale controle.

Als zelfstandige ben je in grote mate afhankelijk van je netwerk voor opdrachten. Met het bedriegen van je eigen netwerk breng je jezelf meer schade toe. Voor de individuele deelnemer, die in dit geval onterecht een paar keer een kleine schenking heeft gedaan, zijn de gevolgen minimaal.

Het is tot nu toe niet voorgekomen dat iemand misbruik heeft gemaakt van het Broodfonds.

Wat vinden de verzekeringsmaatschappijen van het Broodfonds?

Verschillend, sommige vinden het een toevoeging andere hebben er nog nooit van gehoord. Over het algemeen staan ze er niet negatief tegenover. Positief zou zijn als ze een aanvullend product op het Broodfonds zouden maken.

Wij kunnen toch zelf ook met een clubje ondernemers afspreken, dat we een potje maken waar je uit betaald wordt als je ziek wordt?

Iedereen kan zelf iets starten. Door jaren lange ervaring en kennis heeft het Broodfonds een goed lopend systeem ontwikkeld, waardoor je veel werk en kosten kunt besparen.  Het Broodfonds helpt o.a. met advies en een goede structuur voor het schenkingssysteem, waardoor het wiel niet opnieuw hoeft worden uitgevonden. Kortom, als je plannen hebt is het makkelijker om het via het Broodfonds te doen.

Nieuwsgierig?

Kijk voor meer informatie op Broodfonds.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *