Acquisitie uitbesteden: Ja of nee?

Acquisitie uitbesteden is een lastig vraagstuk. Voor het ene bedrijf is het een uitkomst en een verademing, terwijl anderen er niet aan moeten denken om dit gedeelte van hun business uit handen te geven.

We worden tegenwoordig overstelpt met acquisitietrainingen, acquisitietips, business bootcamps en wat al niet meer. Voor de ZZP-er en de kleine ondernemer, die moet overleven is het goed dat er veel aanbod is. Omdat Acquisitie.org hier regelmatig vragen over krijgt, willen we onze bezoekers graag informeren over de voor- en nadelen van acquisitie uitbesteden.

Waarom niet zelf acquireren, als je voor een behoorlijke investering je acquisitie moet uitbesteden? Ik zal puntsgewijs toelichten welke voordelen acquisitie uitbesteden kan hebben. Acquisitie uitbesteden heeft natuurlijk ook zijn nadelen en ook deze zal ik deze puntsgewijs uiteenzetten.

De voordelen van acquisitie uitbesteden

 1. Je kunt je verwachtingspatroon afstemmen met de partij, die voor jou de acquisitie doet.
 2. Je hebt zelf meer tijd voor klantbehoud en ondernemen in het algemeen.
 3. Bij een goede partij zal je acquisitie professioneel aangepakt worden en tot betere resultaten kunnen leiden.
 4. Je bedrijf kan sneller een bepaalde groei doormaken.
 5. Jij hebt minder de pest in over niet goed verlopen gesprekken
 6. Meetbaarheid, hoeveel klanten kun je verwachten en waar moet jij je op instellen als bedrijf (een gedegen partij voor de acquisitie is hierbij een must).
 7. Duidelijkheid op de werkvloer. Niemand hoeft zich bezig te houden met taken, die niet binnen hun functieprofiel passen.

De nadelen van acquisitie uitbesteden

 1. Je medewerkers weten minder goed wat een klant beweegt om de dienst of product van je bedrijf af te nemen.
 2. De partij die de acquisitie voor je doet, belooft dingen die niet nagekomen kunnen worden.
 3. De informatie je krijgt is minder direct en je stuurt het verkoopproces daardoor minder snel.
 4. Je medewerkers blijven teveel in hun comfortzone, waardoor hun creativiteit minder wordt geprikkeld.
 5. Je klanten raken gewend aan je goede service en krijgen een te hoog verwachtingspatroon.
 6. Door minder geconfronteerd te worden met je potentiële klanten, mis je marktsignalen.
 7. Je raakt afhankelijk van derden.

Als je de punten leest en op je in laat werken, merk je al snel naar welke oplossing je neigt. Juist beslissingen nemen op basis van je eerste gevoel, is bij acquisitievraagstukken niet de leidraad, die jouw bedrijf de juiste impulsen geeft. Acquisitie kun je vaak goed meetbaar maken door voorgenoemde voor- en nadelen te testen, in een zogenaamde pilot op je eigen werkvloer. Wanneer je de acquisitieopdracht hebt uitbesteed, leg je de resultaten naast elkaar om vervolgens je conclusies te trekken. Bij weinig verschil kun je beter investeren in een training voor je personeel, dan je acquisitie uitbesteden.

Hoe denk jij over acquisitie uitbesteden?

Klaas Jan Woudman

Klaas Jan Woudman heeft een salesachtergrond en richt zich tegenwoordig als adviseur vooral op marktonderzoek en business intelligence .Klaas Jan is aanspreekpunt voor alle partijen die samen willen werken met Acquisitie.org.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.