De verkoper die danst

Kippenvel dat vanaf de onderkant van mijn rug omhoog loopt. De haren op mijn arm gaan omhoog staan. De tranen prikken in mijn ogen. Mijn lichaam verkeert in een staat van geluk, emotie, begrip, ik ben geraakt. Zij raakt mij. Haar armbewegingen, de mimiek, de wijze waarop ze beweegt, het verhaal dat zij vertelt, de mooie muziek, de kracht die haar ogen uitstralen. De danseres. Zij vertelt haar verhaal, zonder woorden, zo gevoelig en vol detail aan haar publiek. En iedereen begrijpt wat zij vertelt. Waar ze het over heeft. Wat ze voelt. Zij neemt je mee. Mee in haar verhaal. Ineens zie ik het.

Geen tango

Spreken zonder woorden. Contact maken zonder woorden. Een verhaal vertellen zonder woorden. Luisteren zonder te spreken. Vragen stellen zonder woorden. Het is mogelijk. Het is geen geheim. De échte salesmensen beschikken van nature over deze vaardigheid en zetten dit onbewust in. Altijd. In ieder gesprek. Zij kunnen niet anders. Het zijn de dansers onder de salesmensen die vol passie en overtuiging oprecht interesse hebben in andere mensen, in hun verhalen. Je hoeft er geen tango voor te kunnen. Misschien kunnen ze wel helemaal niet dansen, maar ze kunnen wel luisteren en vertellen, net als de dansers.

Universele taal

De jonge danseres was vroeger anders dan andere. Nu noemt men dat authentiek. Toen werd ze een tikje eigenzinnig genoemd. Ook toen het meisje nog jong was, begreep zij al andere mensen door hun te observeren. Ze wist hoe iemand zich voelde door naar hun houding en de stand van de gezichtsuitdrukkingen te kijken. Tegenwoordig heet dat non verbale communicatie. Weet zij nu. Toen zei men ‘wat is ze wijs voor haar leeftijd.’ Zij danste. Iedere dag. Dat is haar passie, haar leven. Zij wilde altijd al verhalen vertellen. Mensen raken. Mensen begrijpen. Een universele taal creëren, naast het dansen, waarin mensen met elkaar kunnen spreken en naar elkaar luisteren. Echt luisteren.

De slechte verkoper

Het lijntje tussen een slechte verkoper en een échte verkoper lijkt soms dun. Immers, de slechte verkoper heeft zich allerlei trucjes aangeleerd en heeft de altijd vlotte babbel paraat waar hij iedereen mee in palmt. De échte verkoper is niet persé altijd beter in resultaat en – dus de beste verkoper – ten aanzien van de slechte verkoper. Het kan zijn dat de slechte verkoper sneller scoort, zwaarder onderhandelt en in een jaar meer deals closed. Uiteindelijk voelt de klant op een gegeven moment dat er ‘te snel’ is verkocht, komt de prijs op een ander moment onder druk te staan en zal hij eerder rond gaan neuzen bij de concurrent omdat hij ‘iets’ mist. Op korte termijn kunnen de trucs en vaardigheden de slechte verkoper iets opleveren. Op langere termijn legt hij het af tegen de échte verkoper. De echte verkoper bezit uiteraard ook vaardigheden. Alleen hij zet dit totaal anders in tijdens verkoopgesprekken en onderhandelingen.

Oprecht luisteren zonder te spreken

De échte verkopers dansen met hun prospects en klanten. Zij weten hoe ze contact kunnen maken zonder woorden. Hoe ze oprecht moeten luisteren zonder te spreken. Hun lichaam spreekt. Een oogopslag kan een bevestiging geven in de onderhandeling. Ze raken de klant, tot in de kern. Schakelen tussen gepast persoonlijk en zakelijk. Gaan voor de lange termijn relatie, de beste oplossing, het mooiste verhaal dat aansluit bij het publiek. Vol passie en enthousiasme klimt de echte verkoper keer op keer op zijn podium en neemt de klant mee in zijn verhaal. Hij stelt zich kwetsbaar op, durft zich te laten zien, is oprecht en danst met liefde en overtuiging voor zijn klanten.

Twee werelden komen samen

Iedere dans die zij uitvoert raakt. Zij geeft zich 100%. Altijd. Dat zie je en dat voel je. Iedere keer weer raakt ze mij diep. En niet alleen mij, maar haar hele publiek. Dans en verkoop. Het lijkt zo verschillend, maar het is hetzelfde. Emotie, communicatie, expressie, non verbale communicatie, een verhaal vertellen, raken, samenspel, choreografie. Al deze aspecten komen voor in zowel dans als in het verkoopvak. De danseres die verkoopt. En de verkoper die danst. Twee verschillende werelden. Zo leek. Ze zijn samengekomen. Al lang geleden. Alleen weet bijna niemand dat nog.

Carola Rodrigues
Lagosto

Carola Rodrigues

Managing director @Lagosto, salesvrouw, passie voor het salesvak, acquisitie, geloof in belevenismarketing en innovatie, bedenker van de salesverrassessie, dromer en ondernemer.

11 gedachten over “De verkoper die danst

 • 24 juni, 2013 om 10:38
  Permalink

  Hallo Carola,

  Compliment, prachtig geschreven.

  • 24 juni, 2013 om 16:04
   Permalink

   Hallo Zijlstra,

   Wat fijn dat je het mooi vindt. Dank voor je compliment.

   Groet, Carola

 • 24 juni, 2013 om 16:55
  Permalink

  It make sense.. hoe beter je dans, zakelijk meer sjans :-)
  Dans komt ook bij dieren terug, non verbale meesters!

  • 24 juni, 2013 om 21:09
   Permalink

   Thx Joon. Yes, dieren en kinderen daar kunnen we nog veel van leren in de sales.

 • 24 juni, 2013 om 20:53
  Permalink

  focus op het proces met je natuurlijke aanleg en het resultaat komt vanzelf…. Niet iedereen kan dus dansen… ;-) Mooi verhaal!

 • 25 juni, 2013 om 08:58
  Permalink

  Prachtig leesmoment, mèt emotie. De immense kracht van bewogen stilte, zo mooi uitgedrukt. Dank u

  • 25 juni, 2013 om 10:03
   Permalink

   Hallo Xavier,

   Ben een beetje stil van het mooie compliment. Heel erg graag gedaan!

   Groet, Carola

 • 27 juni, 2013 om 16:27
  Permalink

  De stijlvolle dans met oprechte interesse en emotie, mooi verwoord!

 • 6 juli, 2013 om 05:18
  Permalink

  Bij onderhandelingen alles zelf moeten beslissen. .. In veel gevallen heb je bij de onderhandelingen te maken met de makelaar van de verkoper. Deze heeft van het onderhandelen zijn beroep gemaakt en is dus zeer ervaren. Hij zal zijn best doen voor de verkoper. Kun jij daar zonder eigen makelaar tegen op? Het gebeurt nogal eens, dat een huis verkocht wordt en dat er meerdere potentiële kopers zijn. In de meeste gevallen zijn de kopers met een aankoopmakelaar dan in het voordeel. Deze weten precies wat ze moeten doen. Zonder aankoopmakelaar is dat vaak een stuk lastiger. Je vist achter het net, omdat de onderhandelingen anders gaan dan jij verwacht.

Reacties zijn gesloten.