Wie kan delen?

Samenwerken, elkaar de opdracht gunnen, wie kan delen kan vermenigvuldigen. In acquisitieland hoor je het vaak, maar merk je er bar weinig van. In andere branches worden er dagelijks nieuwe partnerships gesmeed met veelal positieve resultaten. De acquisitie mannetjes en vrouwtjes zijn allemaal druk, druk, druk en rennen, rennen, rennen voor (naar verhouding) een magere beloning, die volledig wordt geherinvesteerd om het juiste plaatje te creëren (kleding, leefstijl, etc). Alles om maar succes uit te kunnen stralen.

Het beeld van succes in stand houden?

Wat mij het meest het hoofd doet schudden, is dat de ondernemers, die deze zogenaamd succesvolle acquisitie dames en heren inhuren, het maar al te goed door hebben en hen hierdoor voortdurend een worst voor kunnen houden, waar meestal maar een klein hapje van genomen mag worden om de ergste honger te stillen.

Acquisitie uitbesteden?

Stel je eens voor, dat we ons binnen de sales en acquisitie verenigen en per opdracht de juiste acquisiteur naar voren schuiven. We kunnen hierdoor voortdurend optimale kwaliteit leveren, zien onze opdrachten doorlopend verlengd worden en spreken betere marges af. In de praktijk kan dat op het volgende neerkomen: Acquisitiebedrijf dat eigenlijk gespecialiseerd is in acquisitie voor financiele dienstverleners, krijgt een opdracht van een I.C.T. bedrijf. Ze besteedt deze acquisitieopdracht uit aan een ander acquisitiekantoor, dat gespecialiseerd is in I.C.T. en vraagt tien procent marge. Het resultaat is een tevreden klant, meerdere partijen verdienen geld, iedereen doet waar hij goed in is en vergroot zijn geloofwaardigheid.

De dagelijkse realiteit

Het bedrijfje Acquireren met Gerrit krijgt een opdracht binnen van een bedrijf, dat graag afspraken wil voor hun verzekeringsagenten. Gerrit is gespecialiseerd in acquisitie voor bouwbedrijven, maar hij kan de opdracht goed gebruiken en wil wel 1100 eurootjes pakken voor 40 uur acquisitie. Gerrit begint er met goede zin aan en heeft na zes gesprekken al 6 keer ruzie aan de telefoon gekregen. Verkopen begint bij nee, zoals Gerrit dat immers geleerd heeft. Afspraken maken en telefonische acquisitie verhouden zich als voetbal tot basketbal. Beide zijn sporten, maar dienen zeer verschillend uitgeoefend te worden.

De uikomst

Gerrit heeft 3 afspraken gemaakt en bleek duurder en minder effectief te zijn dan een gemiddeld callcenter. Gerrits opdrachtgever is zeer teleurgesteld en Gerrit zal zeker niet snel genoemd worden als een alternatief, wanneer deze opdrachtgever gevraagd wordt of hij nog een tip heeft, bij wie je je acquisitie goed kunt uitbesteden. Gerrit zal volgende maand weer druk moeten acquireren voor nieuwe opdrachten en bij een tekort aan opdrachten, zal hij weer even gretig toehappen bij een opdracht, die zal aflopen zoals de voorgenoemde. Kortom; slecht verdienende acquisiteurs, ontevreden klanten en een slechte naam binnen de ondernemerswereld. Maar ja… wie kan delen… kan vermenigvuldigen!

» Acquisitie slim uitbesteden? Klik hier…

Klaas Jan Woudman

Klaas Jan Woudman heeft een salesachtergrond en richt zich tegenwoordig als adviseur vooral op marktonderzoek en business intelligence .Klaas Jan is aanspreekpunt voor alle partijen die samen willen werken met Acquisitie.org.