Controle of Invloed

We hebben maar weinig controle in de wereld van acquisitie, maar we denken maar wat graag, dat we het wel hebben. We bouwen mooie salesprocessen. We hebben wekelijks, maandelijks en per kwartaal business-updates en meetings. We maken harde afspraken met onze salesmanagers, directeuren en aandeelhouders, over hoeveel we  gaan verkopen en wanneer. We maken gelikte rapportages om te laten zien, dat we alles onder controle hebben, maar dat hebben we niet. We houden onszelf voor dat sales gecontroleerd kan worden, maar we houden onszelf voor de gek.

We hebben geen controle over wanneer onze klanten gaan kopen. We hebben geen controle over hoeveel ze zullen kopen. We hebben geen controle over waar ze het kopen. We hebben geen controle over wat ze kopen en waarom. Er is dus niet zoveel waar we controle over hebben.

Invloed

Wat we wel kunnen, is beïnvloeden. We kunnen de best mogelijke klantenservice bieden om ze te beïnvloeden. We kunnen innovatieve, makkelijk te gebruiken producten en diensten maken, die substantiële waarde bieden. We kunnen prettig zijn om zaken mee te doen. We kunnen iets weggeven aan onze beste klanten. We kunnen met ze meedenken. We kunnen hun problemen boven tafel krijgen, door de juiste vragen te stellen. We kunnen naar ze luisteren. We kunnen onze klanten centraal stellen.

We hebben dus weinig controle in de sales, maar we kunnen WEL heel veel dingen beïnvloeden.

Focus je op de zaken die je kunt beïnvloeden tijdens je acquistie en niet op wat je toch niet kunt controleren om de resultaten te krijgen die je wilt.

Foto via Flickr