Laat je klant ontspannen

Een van de belangrijkste dingen die een arts moet kunnen, is het kalmeren van zijn patiënten. Datzelfde geldt ook voor verkopers en acquisiteurs. Het is belangrijk dat jij je prospects of klanten op hun gemak kunt stellen.

Zie de klant als iemand die bij jou thuis te gast is, waarbij jij de gastheer/vrouw bent en het jouw taak is om je gast zich zo comfortabel mogelijk te laten voelen. Hoe meer ze zich bij jou thuis op hun gemak voelen, hoe makkelijker het voor ze is om met je te praten.

Uitdaging

Het kan een behoorlijke uitdaging zijn om iemand te overtuigen om bij jou te kopen, als je die persoon nog nooit ontmoet of gesproken hebt. Dat komt vooral door de angst en terughoudendheid die klanten voelen bij “verkopers”.

De angst dat we allemaal het zelfde zijn, waarbij ze de vergelijking maken met de stereotype, onbetrouwbare tweedehands autoverkoper. Ze zijn bang om overtuigd te worden iets te kopen dat ze niet nodig hebben, voor een te hoge prijs.

Het is makkelijker dan je denkt

Je zult een gemene deler moeten zien te vinden met je klant. Iets dat niets met de zakelijke kant te maken heeft en waar jullie allebei iets mee hebben.

Een niet-zakelijk (casual) gesprek is een geweldige manier om het ijs te breken. We uiteindelijk allemaal die deal sluiten, maar waarom elkaar niet eerst een beetje leren kennen?

Het is makkelijker dan je denkt. Mensen houden van van praten en vooral over zichzelf.

Stel dus vragen. Vraag naar hun hobby’s,  huisdieren, favoriete voetbalclub, werk, familie, vakantie etc. Zolang het onderwerp jullie beiden maar aanspreekt.

Prietpraat

Natuurlijk zullen er ook klanten zijn die niet zitten te wachten op prietpraat, maar wanneer het wel lukt zul jij je gunfactor aanzienlijk verhogen en veel makkelijker in gesprek gaan. Hoe meer jij je klant laat ontspannen, hoe beter/leuker voor jullie beiden en hoe meer deals je zult sluiten.

Eén gedachte over “Laat je klant ontspannen

  • 16 september, 2015 om 07:32
    Permalink

    Had wel een vermoeden over dit onderwerp. Maar wordt bij deze ook toegelicht en bevestigd.Leuke ontdekking. Dankjewel.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *